Zo serveer je deze kerst de lekkerste aardappeltjes.
Aardappeltjes eten we vaak als bijgerecht tijdens ons kerstdiner. Je kunt zoveel verschillende soorten aardappeltjes maken. Dit zijn onze favorieten. Welke eet jij deze kerst?
Deze aardappelbroodjes met spekjes, kaas en zure room zien er toch lekker feestelijk uit?
Aardappelgratin
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng 125ml slagroom met 125ml melk in een schaal. Snijd 1 knoflookteen fijn en voeg toe aan het mengsel. Breng op smaak met wat peper, zout en nootmuskaat. Voeg ongeveer 30 g geraspte kaas toe aan het mengsel. Vet een ovenschaal in met boter en doe een heel klein laagje van het roommengsel in de ovenschaal. Leg dan 600g aardappelschijfjes erin en doe het resterende roommengsel erbij. Doe de aardappelgratin ongeveer 30 min in de oven. Na 15 minuten doe je nog een keer 30 g geraspte kaas eroverheen en kan je eventueel wat tijm of rozemarijn toevoegen voor extra smaak (en het ziet er natuurlijk leuk uit).
Let’s spice it up.
Maak deze heerlijke Patatas bravas met kerst. Een typisch Spaans tapasgerecht. Heel makkelijk en het sausje… Om je vingers bij af te likken.
Knoflook-aardappeltjes uit de oven Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd 2 knoflooktenen fijn en verwarm dan 2 tot 4 plakken boter samen met de knoflook in een pan voor ongeveer een minuutje, zodat het gemengd is. Doe 600g voorgekookte krieltjes in een ovenschaal. Verdeel de knoflookboter over de schaal en strooi wat zout erop. Doe tot slot wat fijngesneden peterselie erbij en zet de schaal voor ongeveer een kwartiertje in de oven, tot de aardappeltjes lekker bruin zijn. Je kan natuurlijk ook wat geraspte kaas erbij doen.
Pittige zoete aardappeltjes De oven op 180 graden zetten. 6 zoete aardappels schillen en in heel dunne plakjes snijden. 60 ml crème fraîche mengen met 2 eetlepels Thaise chilisaus (uit een fles). In een ovenschaal een vierde van de aardappelplakjes leggen. Zout en peper erop en daar een vierde van de saus overheen. En zo nog 3 lagen. Een uur in de oven, zodat de saus helemaal door de aardappels geabsorbeerd is en de bovenkant mooi goudbruin ziet.