Waarom je je vakantie na kerst wil boeken

 

Ja, ja, ik weet dat je nu écht even geen tijd hebt om aan vakantie na te denken. Maar toch zou ik er niet te lang mee wachten, en wel hierom…

 

 

Ik kijk al sinds eind september uit naar deze week. Een week vol familie, borrels, vrienden, eten, lichtjes, kerstbomen, muziek en gezelligheid. De kerstkransjes komen mijn neus nog niet uit (iets met in Londen wonen en hier hebben ze niet van die lekkere kransjes als in mijn Nederlandse Appie), ik ben nog bezig met cadeaus inpakken (ja, wij doen cadeaus met kerst en niet met Sinterklaas), en ik ben nog volop aan het genieten van Last Christmas van Wham. Maar over een week zal dit allemaal achter de rug zijn, want dan is kerst voorbij. En hoe jammer ik dat elk jaar ook vind, we hebben in ieder geval nog de plannen voor nieuwjaarsavond. Dit jaar stap ik met zes vrienden in de auto richting The New Forest in Engeland. Het vakantiehuis dat we hebben gehuurd heeft een jacuzzi en ik zie mezelf daar al helemaal in zitten met een fles champagne in de ene hand en een oliebol in de andere. Puur genieten.

 

Maar ik kan nu al voorspellen dat ik op 1 januari 2020 met een kater van jewelste (champagnekaters zijn de hel) wakker word, naar huis moet rijden, en een dag later alweer aan het werk ben. En dan is mijn humeur nou niet bepaald gezellig. De weken waar ik al maanden naar uitkijk zijn voorbij. Januari, februari en maart zijn koude, donkere, natte maanden met niks leuks in het verschiet. Dus de afgelopen jaren heb ik het zo aangepakt dat ik meteen begin januari een vakantie boekte. Twee jaar geleden ging ik in maart een lang weekend naar Valencia, vorig jaar ging ik naar Londen, en dit jaar vertrek ik een weekje naar Marrakech. Even naar de zon. Even wat vitamine D bijtanken en dan kan ik er weer tegenaan. Hieronder geef ik je even alle redenen waarom het boeken van een vakantie in januari zo zijn voordelen heeft.

 

  • Volgens verzamelde gegevens van 60 miljoen maandelijkse gebruikers van Skyscanner is januari de beste tijd om goedkope vluchten te boeken voor de eerste helft van het jaar – zowel nationaal als internationaal (ongeveer 36% goedkoper dan in de rest van het jaar). Dus ben jij altijd op zoek naar de beste koopjes, dan weet je wat je te doen staat.
  • De helft van de vakantiepret is je voorpret. Het boeken van excursies, restaurants uitzoeken en een nieuwe zonnebril kopen voor je vakantiekiekjes. Zo heb je tenminste nog iets om naar uit te kijken tijdens die koude januari, februari en maart. Zeg die winterblues maar gedag, zou ik zeggen.
  • Je hebt een grotere selectie van vakanties om uit te kiezen. De hotels, Airbnb’s en resorts zitten nog niet vol. Je hebt voldoende keus van vluchten. Er zijn nog genoeg auto’s over om te huren. Alle excursies zijn nog beschikbaar. Grotere keus en dus gegarandeerd dat jij je droomvakantie bij elkaar weet te sprokkelen.
  • Plan je jaar om je vakanties heen, niet je vakanties om je jaar. Verjaardagen, borrels, werkgerelateerde uitjes: dit soort dingen vullen je agenda razendsnel. En er is niks erger dan denken dat je dit jaar niet op vakantie kan omdat er al teveel dingen in je agenda staan. Als je alles al hebt geboekt kan je er niet meer omheen: je gaat. En je plant de rest van de dingen er wel omheen. Makkelijker kan je het niet maken voor jezelf. 

 

Wil je trouwens nog wat leuke tips voor onze favoriete vakantiebestemmingen? Wat dacht je dan van een getaway naar Finland? Of toch wat dichter bij huis in Nedersaksen? O, en is je budget niet heel groot na die drukke kerstmaand? Kijk dan even naar onze favoriete bestemmingen in eigen land. Zeker weten dat daar iets tussen zit.

 

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn