Must visit: Finland

 

Eens in de maand laat ik de woorden Scandinavië, noorderlicht en roadtrip binnen een tijdsbestek van vijf minuten vallen, in de hoop dat mijn wederhelft ineens bulkt van de inspiratie en een trip naar Finland voor me boekt.

 

Helaas voor mij blijft het tot nu toe nog bij het me vergapen aan de foto’s, maar ik geloof in de kracht van de herhaling. En anders ga ik gewoon alleen. 

 

Finland lijkt me krankzinnig mooi, ik moet-zal-wil het noorderlicht een keertje live zien in de winter en dan het liefst vanuit een blokhut of een glazen iglo. In Fins Lapland is de Aurora Borealis 200 nachten per jaar te bewonderen. Ik wil met honden sleeën, wakvissen, rendieren en beren spotten, kilometers door Helsinki lopen, eten in Porvoo, tussen de ontelbare meren door reizen, bij de kerstman op kantoor langs, een triljoen sterren tellen (die je ziet omdat er nauwelijks lichtvervuiling is) en weten hoe min twintig voelt. En ik wil het land beleven waar de zon in de zomer nooit ondergaat. Als je dit zo leest moet ik m’n biezen pakken en een jaar verkassen naar Finland, ja. Maar voor nu zet ik in op het worden van Finland-recidivist. Kijk zelf maar waarom, ik zie je daar. 

 


 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans