Mijn alternatieve kerst­avond

 

Kerstavond is natuurlijk geen gewone avond. Maar wat doe je dan als je geen kerkelijk type bent, zoals ik?

 

Hoewel ik wel van katholieke huize ben ga ik vanaf mijn puberjaren niet meer naar de kerk. Ik ben een je-weet-maar-nooit-katholiek. Zo eentje die denkt: het zal je toch gebeuren, dat je daar straks aan de hemelpoort staat en het is allemaal toch waar.

 

Tot het zover is vind ik het niet zo netjes om alleen maar met kerst naar de kerk te gaan. Maar wat doe je dan op kerstavond? Nou dan kom je met z’n allen samen op een andere manier.

 

In de bios bijvoorbeeld. Wij gaan op kerstavond al jaren met het hele gezin naar de bioscoop. Reuze gezellig en het zit er bomvol. Er zijn blijkbaar meer mensen die deze avond op een andere manier door willen brengen.

 

Na de film gaan we toch nog even naar de kerk, dat dan weer wel. De Jopenkerk. Dat is een geweldige plek in de Haarlemse binnenstad. Een voormalige kerk die is omgetoverd tot een moderne stadsbrouwerij. Dat biertje dat ze daar brouwen smaakt hemels.

 

Daarna lopen we door naar het Nieuwe Kerksplein. Daar zingen we tegen middernacht buiten onder de verlichte toren van de zeventiende-eeuwse Nieuwe Kerk de mooiste kerstliederen samen met meer dan duizend andere mensen mee. Een echte Haarlemse traditie die al ruim veertig jaar bestaat. Ongelofelijk bijzonder en heel erg sfeervol.

 

Een mooier begin van de kerst kan ik me niet voorstellen. Jij?

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit