TikTok voor Dummies

 

Zo ben je weer helemaal bij

 

 

Facebook ken je, dat weet ik. Sommigen van jullie zijn actief op Instagram, maar ik denk (de demografie van de Franska.nl-lezers een beetje kennende) dat jullie niet allemaal de hele dag op TikTok zitten. Waarschijnlijk hoor je er wel allerlei types in je buurt over, en als ik naar mezelf kijk worden die types steeds ouder. Als het zo doorgaat zal het vast niet lang duren voordat ik zelf een account heb. TikTok is taking over, en niet zo gek want TikTok is eigenlijk hartstikke leuk.

 

Oké, oké, TikTok, wat is het?

Een online community zoals Instagram en Facebook, maar dan wel een heel vrolijke. De TikTok-wereld is, op een paar nare uitzonderingen na, een gezellige club.

 

87% van de TikTok-gebruikers bekijkt de app om belangrijke mensen te volgen.

57 % van hen gebruikt het om te kijken wat familie en vrienden allemaal doen.

 

De TikTok wereld is vrolijk, grappig en dichtbij. De mensen die je volgt voelen als vrienden.

 

Omdat het algoritme je zo verdraaide slim uitserveert wat je leuk vindt, is TikTok hoogst verleidelijk. De meeste gebruikers openen de app 19 keer per dag en bekijken gemiddeld 80 minuten per dag TikTok-filmpjes.

 

40% van de TikTok-gebruikers gebruikt TikTok in plaats van Google Maps of hanteert de app als zoekmachine voor leuke lunchtentjes of restaurants. Il Tartufo, The Avocado Show en Salsa Shop zijn restaurants die heel populair zijn geworden door TikTok.

 

TikTok is voor veel gebruikers een belangrijke referentie om iets wel of niet te kopen. De hashtag TikTokmademebuyit is dan ook heel vaak te zien. Als ik voor mezelf spreek, word ik ook regelmatig naar De Bijenkorf of Douglas gestuurd om iets te scoren dat mijn dochters zagen op TikTok.

 

Make-upprodukten en boeken of muziek kunnen ineens viral gaan en daar spelen veel winkels handig op in.

 

TikTok heeft al 5,5 miljoen gebruikers in Nederland, wereldwijd heeft TikTok meer dan een miljard gebruikers.

 

Charli d’Amelio is met 40 miljoen volgers de grootste TikTokker van de wereld, gevolgd door haar zusje Dixie.

 

In 155 landen wordt TikTok gebruikt.

 

Waarom het TikTok heet? Omdat de meeste video’s heel kort zijn, dus je denkt aan de secondewijzer van een klok.

 

TikTok komt uit China. Er zijn berichten over angst dat men via TikTok (te) veel over de gebruiker te weten komt, maar de doelgroep lijkt zich daar niet bijzonder druk over te maken.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach