Deze nieuwe onthullende docu over prins Bernhard is behoorlijk explosief

prins Bernhard konigin Juliana

 

Al tijdens zijn leven was de echtgenoot van koningin Juliana omgeven door schandalen, maar na zijn dood ging de beerput pas echt open

 

 

Door zijn huwelijk met kroonprinses Juliana trouwde Bernhard zich omhoog. Hij kwam namelijk helemaal niet uit het voorname Duitse geslacht, zoals hij de Nederlanders wilde laten geloven, maar werd geboren in een verarmde adellijke familie met sterallures en trouwde zich een weg naar geld en status met een prinses die in Europa maar niet aan de man kwam. Die arme Juliana was dolverliefd op haar mooie prins, maar hij zag zijn huwelijk slechts als ‘een uitdaging om er wat van te maken’.

 

Dit verzin ik niet, het waren zijn eigen woorden in een interview dat De Volkskrant pas na zijn dood én met zijn toestemming openbaar maakte. In dat interview was hij ook open over zijn twee buitenechtelijke dochters die zelfs meedeelden in de erfenis, geboren uit twee van de talloze affaires die de prins onder de radar van het naoorlogse Nederland had. Jarenlang kon hij zijn jetsetleventje buiten de schijnwerpers houden want er waren nog geen paparazzi of internet en zijn beste vrienden hielden gewoon de kaken op elkaar. Tel daar de Lockheedaffaire, die de monarchie bijna de kop kostte, bij op en je hebt voldoende materiaal voor een explosieve 3-delige documentaire die binnenkort op Videoland te zien is.

 

Journalisten, biografen en vrienden van Bernhard vertellen in ‘Prins Bernhard’ over zijn leven en zijn enorme drang naar macht en luxe. En zij weten waar ze het over hebben. Zo zie je schrijver en historicus Annejet van der Zijl die zelfs promoveerde op de prins en een gigantische bestseller over hem schreef. En de nog nooit eerder vertoonde beelden uit de eigen collectie van de prins-gemaal spreken voor zich. Die tonen onder meer een jolige prins in zwembroek op vakantie met een prachtige vrouw die niet zijn Juliana is.

 

Terwijl zij zich met lastige staatszaken en het opvoeden van hun vier dochters bezighield, was de prins zo’n negen maanden per jaar op reis. Om te jagen, te varen of andere dingen te doen die hij liever buiten de schijnwerpers en het gezichtsveld van zijn vrouw wilde houden.

 

Nu, jaren na zijn dood wordt er steeds meer bekend over zijn leven en kan ik alleen maar denken aan die arme Juliana, die haar hele leven zo bleef houden van haar prins, die slechts met haar trouwde vanwege haar geld en haar positie.

 

Prins Bernhard, vanaf 24 februari te zien op Videoland

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit