Schoonmaken
wordt een eitje

 

Schoonmaken hoort erbij, punt. Of je het nou wil of niet. Met deze handige tips geniet je straks van een heerlijk schoon huis!

 

 

1. Maak jij ook zoveel schoon met schuursponsjes? Ik gebruik het voor m’n pannen. Maar ja, na één keer is zo’n sponsje al vies. Tuurlijk, je kunt ’m weggooien, maar… je kunt ook dit doen: doe de spons in een schaal met water en voeg zout toe. Kneed het sponsje goed en zet de schaal gedurende 1 minuut in de magnetron en zet aan. Nog even uitwringen en je spons is weer schoon!

 

2. Voor een lekker ruikende kamer en geen muffe geur na het stofzuigen, zuig je voordat je gaat stofzuigen wat waspoeder op, zodat deze geur tijdens het stofzuigen wordt verspreid. Mmm…

 

3. Vaak vergeet je de magnetron. Hij staat dan ook vaak op een onhandige plek, een beetje uit het zicht, bij mij tenminste wel. Maar ze kunnen echt verschrikkelijk vies worden. Gelukkig valt schoonmaken best mee. Je zet een bakje met water met daarin twee halve citroenen in de magnetron en laat het een paar minuten op 600 Watt draaien. Daarna kun je alles snel en gemakkelijk schoonmaken met een doekje én ruikt het apparaat weer fris.

 

4. Hangt er in je hele huis na het koken zo’n etenslucht? Zet een pannetje met water en schoonmaakazijn op het vuur en laat een tijdje koken, dan is die geur zó weg.

 

5. De radiator schoonmaken, een hele klus. Maar wel belangrijk, zo met de komende koude maanden. Zo verwijder je die oneindige hoeveelheid stof. Heb je een oude of kapotte panty? Laat hem erin zakken en pak hem onder en boven vast. Ga heen en weer met de panty en het stof blijft eraan plakken. Nog even navegen en opzuigen en voilà!

 

6. Nu je alle winterkleding weer tevoorschijn haalt en de zomerkleding opruimt, is het handig om te weten hoe je het beste de kleding opbergt. Geen motten en geen vieze geurtjes. Eerst moet de kleding gewassen worden, want vieze geurtjes trekken motten aan. Laat de kleding ook goed drogen, zodat er geen schimmel ontstaat. Het beste is om het te bewaren in een afgesloten kunststofbak. Doe gedroogde lavendel of rozemarijn in een zakje en leg dat tussen je kleren. Dat houdt de motten tegen en ruikt ook nog lekker.

 

7. Het wordt weer vroeger donker en de kaarsen gaan weer aan. Maar wat als er per ongeluk kaarsvet op het tapijt komt of op het tafelkleed? Laat het kaarsvet drogen en leg er dan een dikke laag keukenpapier op. Zet dan de strijkbout erop (niet té heet en niet té lang.) Het vet trekt dan in het papier.

 

8. Ja, daar is het weer. Baking soda. Het is ook goed voor het reinigen van de wasmachine. Doe een schepje baking soda in de wasmachine en laat hem heet (90 graden) draaien. Om een eventuele vieze geur helemaal weg te werken, kun je nog voor een tweede keer leeg laten draaien, maar dan met schoonmaakazijn.

 

9. Als laatste is tandpasta een handig schoonmaakmiddel. Je kunt er zilver mee polijsten, de toetsen van je piano weer wit maken, en stift van de muur ermee weg krijgen. Erop smeren, met een vochtig doekje inwrijven en dan afnemen met een schone vochtige doek.

 

Tip 1: Zet leuke muziek aan tijdens deze klusjes. Poetsen is dan sowieso al véél leuker!

 

Tip 2: Wil je nog meer ideeën wat je met baking soda kunt doen. Het is mijn nieuwe favoriete schoonmaakmiddel. Klik hier, want dit spul verricht wonderen!

 

Tip 3: Die vochtige wegwerpdoekjes zijn af en toe wel écht handig. Het klinkt heel lui, maar ze komen van pas. Wanneer je iets hebt laten vallen op de grond. Doekje erover heen en klaar. Ik maak zelfs mijn schoenen ermee schoon. En neem er de wc-bril even mee af. Ja, ik weet dat Franska er anders over denkt!

 

 

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares