En ik maar denken dat je hier een cake mee bakt

 

Met dit spul maak je dus zo ongeveer je hele huis schoon. En je lijf! Weer wat geleerd!

 

 

Baksoda wordt gebruikt om deeg luchtiger te maken. Je voegt het toe aan de droge bloem voordat de andere ingrediënten voor je lekkere cake erbij gaan. Het wordt ook wel zuiveringszout, natriumbicarbonaat of dubbelkoolzure soda genoemd, of gewoon baking soda zoals de Engelsen zeggen. Maar wat ik dan weer niet wist, is dat je het voor heel veel schoonmaakklusjes kunt gebruiken. Niet alleen voor je huis, maar ook voor je lichaam!

 

20x schoon met baking soda

Voor in huis:

1. Zet boven in de lege afwasmachine een bakje met schoonmaakazijn en strooi onderin wat baking soda. Laat de afwasmachine vervolgens draaien en je alle vieze luchtjes en vettigheid zijn verdwenen.

 

2. Strooi wat baking soda in het putje van de gootsteen en daaroverheen een scheut schoonmaakazijn om alle vetresten op te lossen. Laat het een kwartiertje lekker bruisen en borrelen en zet daarna de hete kraan even aan. Klaar.

 

3. Voor een frisse lucht in je kledingkast zet je daar een open pak baking soda in. Zorg er wel voor dat het niet om kan vallen!

 

4. Was je lekker aan het koken maar is het eten in de pan aangebrand? Laat de pan tien minuten staan met baking soda in warm water. Daarna wordt afwassen een eitje.

 

5. Maak met een borstel je canvas tas schoon, waar je natuurlijk weer het wondermiddel baking soda op hebt gestrooid.

 

6. Strooi wat baking soda bij je wasmiddel voor een nóg schonere was.

 

7. Krijg je die stickers of lijmresten ergens niet af? Meng wat baking soda met water tot een papje en wrijf het op de stickers. Haal vervolgens weg met een warme, vochtige doek.

 

8. Alle vieze geurtjes gaan weg van een snijplank als je baking soda erop strooit. Laat heel even intrekken, schrobben maar en dan goed afspoelen.

 

9. Voor een schoon matras strooi je dit geweldige wondermiddel over je matras heen. Laat het een paar uur liggen en zuig het dan op met de stofzuiger. Huidschilfers, vieze luchtjes, huismijt… allemaal gaan ze mee met de baking soda. En je matras is weer helemaal fris daarna. Verschoon wel even de stofzuigerzak ;)

 

10. Ook het douchegordijn kun je goed reinigen met baking soda. Lekker schrobben met een beetje water.

 

11. Met baking soda is de badkamer zó schoon. Het werkt namelijk heel goed als schuurmiddel waarmee je lekker de tegels en het bad kunt boenen.

 

 

Voor je lijf:

12. Als je je tanden poetst met baking soda, krijg je wittere tanden. Wat poeder op een natgemaakte tandenborstel en je tandpasta is klaar.

 

13. Heb je weleens last van maagzuur? Los een halve theelepel baking soda in een glas warm water op en drink het rustig op. Baking soda is een natuurlijke maagzuurremmer.

 

14. Ben je verbrand in de zon? Maak van baking soda en water een mengsel en smeer het op de verbrande huid. Het vermindert enorm de pijn.

 

15. Van al die producten die we gebruiken om onze haren te wassen en te stylen, blijft nog weleens wat achter. Door baking soda te mengen met je shampoo, wordt je haar écht schoon en worden al die restanten verwijderd.

 

16. Zo vervelend, muggenbeten, en wat jeukt dat verschrikkelijk. Wanneer je baking soda met een klein beetje water mengt en op de bulten smeert, vermindert de jeuk al een stuk.

 

17. Soms heb je zo’n irritante kleine splinter die er écht no way uit gaat, omdat hij zo klein is. Ga met je hand of vinger twee tot drie keer per dag even in een bakje met lauw water en wat opgeloste baking soda zitten. Na een enkele dagen komt de splinter eruit en krijg je ’m zo te pakken met een pincet.

 

18. Zin om in bad te gaan? Gooi wat baking soda in het water. Het is namelijk erg goed en verzachtend voor je huid, alsof je in de Dode Zee dobbert. Terwijl jij lekker geniet van het bad, geniet ook jouw bad ervan. Dat wordt dan namelijk ook gereinigd.

 

19. Als laatste nog zo’n goed en natuurlijk idee. Baking soda deodorant. Doe met een poederdons wat baking soda onder je oksels. Het neutraliseert geurtjes en is zacht voor je huid.

 

20. Zelfs huisdieren hebben er profijt van. Of eigenlijk jij, want als je je huisdier met baking soda borstelt, is die vieze lucht weg.

 

 


Waar te koop?
Nou, heb ik je kunnen overtuigen? Vast wel! Je kunt het kopen bij veel toko’s en drogisterijen en ook online bij de groothandel Baking-Soda.nl én bij Albert Heijn. Voor nog geen €2 staat er een pak in je kast.

 

Wil je meer weten over dit duurzame wondermiddel? Lees hier nog meer toepassingen

 

 

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares