Dit zijn de regels voor je handbagage in het vliegtuig

 

Iedere luchtvaartmaatschappij heeft andere regels voor de afmetingen en het gewicht van handbagage. Wel zo handig dat ze hier even op een rijtje staan.

 

 

Laatst ging ik een weekendje naar Madrid. Ik had een goedkoop ticket gekocht en reisde met alleen maar handbagage. Ik had een piepklein wit met groen en oranje rolkoffertje bij me dat ik ooit via de Postcodeloterij heb gewonnen en een rugzak, waar ik m’n handtas in verstopt had. Easypeasy reizen dus.

 

De algemene regel die de IATA (het samenwerkingsorgaan tussen alle maatschappijen) voorschrijft voor de maximale afmeting van een handbagagekoffer is 56x45x25. Maar ik wist dus niet dat de airlines zelf allemaal andere regels hanteren over de afmetingen en het gewicht van die handbagage en als je dus pech hebt moet je aanvullende kosten betalen als op de luchthaven blijkt dat het formaat te groot is.

 

Sommige maatschappijen staan wel een onbeperkt gewicht toe, bij andere mag je maximaal 7 kilo meenemen. Daarom is het misschien wel handig om van tevoren te checken hoeveel kilo aan handbagage jij mee de cabine in mag nemen. Via deze link vind je een handig lijstje met de maximale afmetingen en gewicht voor je handbagagekoffer per luchtvaartmaatschappij. Zo voorkom je een vervelende verrassing op de luchthaven.

 

Ergens vind ik het wel gek dat ze zo streng zijn over het gewicht en de afmeting van de handbagage maar niet over het gewicht en afmeting van personen. Want een kind van vijf dat twintig kilo weegt betaalt hetzelfde bedrag voor het ticket als ik met mijn 75 kilo. Zou het niet makkelijker zijn als je als passagier een vastgesteld totaalgewicht in kan checken? Stel dat je in totaal 100 kilo per passagier mee mag nemen en ik weeg 75 kilo, dan heb ik nog 25 kilo over voor mijn bagage. Dan is het voor de luchtvaartmaatschappijen ook veel eenvoudiger om uit te rekenen hoe ze het gewicht over de cabine moeten verdelen voor een veilige take-off en landing. Zit je als passagier met vliegangst toch net even wat rustiger op je stoel.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit