Het zit in je genen

 

Moeders, we hebben er allemaal een. Misschien ben je een echte geluksvogel en heb je nog steeds een moeder. Heb je een fijne band met haar, zorg dan dat je niet alleen op Moederdag wat gezelligs met haar onderneemt.

 

Want als je vaak met je mams op stap gaat verbetert dat niet alleen haar kwaliteit van leven. Ook haar levensduur verlengt daardoor aanzienlijk. De Universiteit van Californië* deed een groot onderzoek naar de rol van eenzaamheid onder ouderen met een gemiddelde leeftijd van eenenzeventig jaar.
 
Een groep van zestienhonderd mensen, die min of meer even gezond waren en dezelfde levensstijl hadden, werd bekeken en wat bleek? Bijna een kwart van deze deelnemers die zich eenzaam voelden, overleed binnen zes jaar. Van de groep die nog een hoop gezelligheid om zich heen had en zich daarom niet eenzaam voelde, leefde zesentachtig procent na die zes jaar nog steeds. Wat een enorm verschil zeg!
 
Dat vonden die wetenschappers in Californië ook en die gingen hard op zoek naar het antwoord op de vraag hoe dat nou toch mogelijk is. Zij denken dat het door onze genen komt en de drang naar contact met anderen. Gezelligheid, mensen die je kennen, die jou waarderen en gelukkig maken. Dat heeft een mens nu eenmaal nodig.
 
Eenzaamheid zou voor ouderen volgens de onderzoekers letterlijk dodelijk zijn en goede contacten de oplossing. Het is niet voor het eerst dat eenzaamheid en vroeg overlijden aan elkaar worden gekoppeld. Dit onderzoek bevestigt wat de wetenschap eigenlijk al wist. Oudere mensen leven langer en gelukkiger als ze regelmatig contact hebben met anderen. Met hun kinderen bijvoorbeeld.
 
Een heel goede reden om vandaag weer eens een bakkie met je moeder te gaan doen nietwaar? Of je belt gewoon even voor de klets. Ook gezellig!
 

 

Bron: jamanetwork.com

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit