Eenzaamheid is levensgevaarlijk

 

Het is minstens net zo slecht voor je als roken en overgewicht. En we kunnen er dus iets aan doen.

 

Steeds meer zijn we online, steeds minder zijn we echt samen. En eenzaamheid is een groot probleem.

 

In het Verenigd Koninkrijk bestaat er nu zelfs een minister van de Eenzaamheid. Dat is niet voor niets. Het kan zelfs dodelijk zijn, teveel alleen zijn. Het is namelijk minstens net zo slecht voor je als roken en overgewicht. Waarom? Omdat het in combinatie met stress vaak tot meer fysieke klachten kan leiden, zoals ontstekingen en een verhoogde bloeddruk. Ook depressies en chronische vermoeidheid liggen op de loer, net als hartziekten en beroertes. De mensen uit het onderzoek die zich het meest eenzaam voelden, bleken zelfs een bloeddruk van 30 punten hoger te hebben dan mensen met een actief en druk sociaal leven. Daarnaast kan eenzaamheid een duidelijke oorzaak zijn van wat ongezonder gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen. Dit is jarenlang door meerdere wetenschappers onderzocht en dus moeten we dit niet met een korrel zout nemen.

 

 

Hoe komt het dan, dat we dit feiten kennen, maar dat we toch steeds vaker alleen zijn? Niet alleen door de vergrijzing neemt eenzaamheid toe. We trouwen ook later, krijgen minder kinderen, voelen ons minder verbonden in een dorp of stad, kiezen meer voor onze carrières dan ooit tevoren. We werken en werken – maar met wie vieren we onze promotie? Met misschien een paar kennissen, een paar vage vrienden. Want we investeren te weinig in vriendschappen. En dus bouwen we die ook niet op. Zeker op je oude dag zul je dat merken: wie stond er aan je zijde, je leven lang? Niemand maakt meer écht tijd voor elkaar. Ook een trend van tegenwoordig: we hebben vaker veel vagere kennissen dan dat we echte maatjes hebben met wie we lief en leed delen. Leuk, een keer met collega’s eten. En ja leuk, die verjaardag van de overbuurvrouw. Maar waar zijn onze echte beste vrienden gebleven? Die álles van je weten? Hebben we die nog wel? 

 

Deze vraag is hard, maar nodig. Want anders vliegen onze jaren voorbij zonder dat we het doorhebben. Het wordt tijd dat we weer meer investeren in ‘het mooie iets’ dat vriendschap heet. Er voor elkaar zijn. Tijd maken om samen dingen te doen, samen je leven te delen. Dat betekent niet eens in de maand samen lunchen, nee. Dat betekent dagelijks, fijn contact. Open gesprekken, elkaar eens verrassen met een lief gebaar, je eens meer bezighouden met het leven van een ander dan met dat van jezelf. In moeilijke tijden op iemands stoep staan met een pan soep. Dat is belangrijker en beter voor je dan weer een avond televisie, uur na uur op je telefoon te kijken of alleen maar te verdrinken in extra klussen op het werk om zo wat extra te verdienen. Want je kunt álles kopen als je maar meer en meer werkt – behalve tijd. En vriendschap. Kies daarom nú al bewust waar je je tijd aan besteedt. En vooral: aan wie.

 

Ga dus gezellig afspreken

 

 

 

Door Redactie Franska.nl