De koffiegids

 

Want ja, het is en blijft lastig, al die verschillende soorten koffie.

 

 

Ik weet nog heel goed toen ik mijn eerste echte baantje had. Ik werkte in de horeca en wat was ik zenuwachtig bij het idee dat ik zelf koffie moest gaan maken. Je kent het wel, zo’n megamachine waarbij de koffiebonen gemalen en gestampt moeten worden. En ja hoor, natuurlijk drinken velen geen zwarte koffie (die had ik wel onder de knie), maar een koffie verkeerd of een cappuccino, een Americano of een latte macchiato. Noem het maar op. Het duurde dus wel eventjes voordat ik al deze koffies kon dromen, want jemig wat zijn er veel soorten. Dus zet ik ze even op een rijtje, voor als je eens verschillende koffies wilt uitproberen.

 

Espresso – Die kennen we allemaal wel. Klein en erg sterk. Vooral een heel bekende koffiesoort.

 

Doppio – Een dubbele espresso. Voor als je echt wakker moet worden.

 

Ristretto – Al vanwege de naam zou ik het drinken, maar wat is het precies? Nog kleiner en sterker dan een espresso. Er zit namelijk minder water bij de gemalen koffiebonen.

 

Cappuccino – Misschien wel de bekendste koffievariant in Nederland. Er zit evenveel espresso als melk en schuim in dit kopje. Een perfecte schuimlaag is bij de cappuccino een must! Om ‘m te testen kan je een lepeltje op de schuimlaag leggen. Blijft ‘t er mooi op liggen? Een applausje voor de barista.

 

Café latte – Een café latte is een shot espresso met warme melk (met een heel klein laagje schuim of zonder).

 

Latte macchiato – Latte macchiato en café latte worden vaak als één gezien, maar ze zijn niet hetzelfde. Latte macchiato maak je namelijk precies andersom: eerst warme melk in een glas en dan een scheutje espresso erbij. Schuim is heel belangrijk bij de latte macchiato. En de laagjes natuurlijk, want wat ziet het er als een kunstwerkje uit.

 

Koffie verkeerd – Een koffie verkeerd wordt van oorsprong gemaakt met filterkoffie. Evenveel koffie als warme melk. Dus toch iets anders dan de café latte.

 

Americano – Velen noemen dit een slappe bak, want deze koffie bestaat uit een espresso en een zelfde hoeveelheid warm water.

 

Welke koffie drink jij het liefst? Of ga je nog even op onderzoek uit? Of ben je stiekem net als Franska meer een theedrinker?

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares