Zeker weten dat iedereen het recept wil hebben, als ze dit bij je proeven.
Ze hangen alweer te wachten in de tuin, de golden delicious, aan ons mini-appelboompje. Klaar voor gebruik. Bijna. Het zijn er niet veel, maar precies genoeg voor twee keer een tarte tatin. M’n man is daar kampioen in. Ik heb ooit een tatin-vorm van Dehillerin meegesleept uit Parijs. Ik zie dat ze tegenwoordig ook ‘shippen’ Bij mij zat ‘ie tussen m’n kleren in de tas. Loeizwaar.
Mooi dat we zo verslingerd waren aan eten en koken, dat we het leuk vonden om ook een keer naar de plek te gaan waar de Tarte Tatin uitgevonden is. Dat is in Lamotte-Beuvron, in Frankrijk natuurlijk. Laat daar nou exact die plek nog zijn: Hotel Tatin. Ik bestelde een kamer en een tafel voor die avond. Zaten we zo ongeveer in ons eentje te eten. Uiteraard, want wij waren er in een tijd dat er nog nauwelijks een hond met ingewikkeld koken bezig was, dus het was een vervallen rommeltje en de taart smaakte thuis ook een stuk lekkerder, maar ik googelde het net even en zag een soort chique site, dus ze zijn aan het upgraden geweest. Misschien intussen ook wel wat duurder, maar toch, het is er nog. Kijk maar.
Je kunt hem natuurlijk ook thuis proeven. Ik geef gewoon even het recept van m’n man door:
Je hebt nodig
185 gram gezouten boter in dunne plakjes
400 gram kristalsuiker
2,5 kilo golden delicious (geen goudrenetten), geschild, gehalveerd, klokhuis eruit
Een pakje bladerdeeg
Een tarte-tatin-vorm of andere dichte bakvorm (geen springvorm, daar loopt alles uit)
Zo maak je ‘m
Verwarm de oven voor op 190 graden. De boter doe je op de bodem van de vorm, de suiker eroverheen, appelhelften met de bolle kant naar onder er bovenop, dicht tegen elkaar. 15 à 20 minuten verhitten tot een gouden karamel is ontstaan. Als de appels nog niet gaar zijn kun je de vorm nog 5 à 10 minuten in de oven zetten.
Dan de vorm uit de oven halen.
De oven naar 220 graden. Een mooie ronde plak bladerdeeg maken en over de vorm leggen. Alles moet volledig bedenkt zijn. 10 minuten de oven in en dan de temperatuur naar 175 graden. Na 10 à 15 minuten is ‘ie klaar.
Je serveert hem een ietsje afgekoeld en omgekeerd op een grote schaal. Hij is het lekkerste als ‘ie warm is.
Tjsonge… Wat zou ik graag een stukje van die taart eten met m’n vader. Die vandaag jarig zou zijn geweest. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan hem denk. En dus zeker vandaag niet.
Door Franska
Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.