Als er toch iemand is die me waarlijk aan het hart gaat

 

 

Dan is het Her Majesty the Queen wel.

 

 

 

 

Dear Madam,

 

 

Als er toch iemand is die mij waarlijk aan mijn hart gaat, dan bent u het wel, majesteit. Geboren in een gouden kooi, koningin sinds uw vader op uw 25ste plotseling kwam te overlijden en u het onbekommerde leven van de ene op de andere dag voorgoed vaarwel moest zeggen en u sindsdien geplaagd bent door tegenslagen en getergd door schandalen. U bent inmiddels 94 jaar, godbetert. En nog houdt het maar niet op. Integendeel zelfs, zou ik zeggen.

 

 

Wijlen Lady Di was een storm die uw koninkrijk op zijn grondvesten deed trillen; de buitenechtelijke escapades en eigenzinnige keuzes van uw gedoodverfde opvolger, prins Charles, deed heel wat stof opwaaien; uw kleinzoon Harry die samen met Meghan en de kleine Archie aan zijn stutten trok om u en uw familie voorgoed de rug toe te keren, ook genoeg heisa voor een half leven. En dan hebben we het over uw echtgenoot nog niet eens gehad. Want om nou te zeggen dat die verbintenis ideaal lijkt…

 

 

Maar al deze ongemakken, schandaaltjes en schandalen, ze zullen verbleken bij de stupiditeiten van prins-querulant-Andrew. Hij huwde de onstuimige Fergy en misschien was zij voor u niet het toonbeeld van de ideale schoondochter. Maar zelfs als maar de helft waar is van de verhalen die nu de rondte doen, zelfs dan moet u doormaken wat voor ongeacht welke moeder op deze aarde een ware nachtmerrie is – en was Fergy daarbij vergeleken een zegen.

 

 

Uiteraard doet Andrew er het zwijgen toe als het om zijn vermeende betrekkingen met Jeffrey-badguy-Epstein en Ghislaine-just-as-bad-Maxwell gaat. Natuurlijk ontkent hij in alle toonaarden dat hij zich schuldig gemaakt heeft aan seksueel getinte verhoudingen met te jonge meisjes in één van Epsteins luxueuze optrekjes. En laten we wel wezen: keihard, onomstotelijk bewijs is er ook nog niet – en úw advocaten zijn Andrews’ advocaten, dus per definitie de allerbesten die het Verenigd Koninkrijk ooit heeft voortgebracht.

 

 

Maar dat er vuur is waar ook rook is, dat is nou eenmaal zoals het gaat en zo gaat dat niet alleen in mijn wereld. Dat Epstein in elke kamer van elk van zijn optrekjes geheime camera’s had opgehangen, nemen we aan. Dat hij zijn gasten in het geniep gefilmd zou hebben eveneens, want wie zou hier in vredesnaam toestemming voor hebben gegeven als dat wél netjes was gevraagd? Dus mocht het waar zijn dat er ook van uw zoon in het geniep opnames zijn gemaakt, mocht het waar zijn dat deze compromitterend zijn en mocht het zo zijn dat hij zich heeft laten snappen met veel te jonge meisjes…

 

 

Zelfs als de helft maar waar is, zal Andy de schijn voor de rest van zijn leven tegen zich hebben. En bent ook u als zijn moeder daardoor ernstig in verlegenheid gebracht. Dat zou u, zeker op uw leeftijd, toch echt bespaard moeten blijven.

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans