Even het nieuws doornemen

 

 

Zeg nu niet dat ik niet gewaarschuwd heb als Trump in november de verkiezing verliest, maar weigert op te stappen. Hij neemt al wat voorschotten op die situatie door troepen te sturen naar hem niet welgevallige steden en te onderzoeken of uitstel van de verkiezingen mogelijk is. Voor de duidelijkheid: dit kan niet.

 

 

 

Het systeem in Amerika kent nogal wat bijzonderheden. Zo moet je je eerst laten registreren voor je mag stemmen. Bij die registratie word je geacht kennis te hebben van de grondwet. Dat is een wassen neus als je blank bent. Voor donkere Amerikanen, Hispanics en andere minderheidsgroepen werd al in de zestiger jaren de regel gebruikt om bij registratie te vragen de hele grondwet foutloos op te dreunen. Bij elke hapering: kiesrecht ontzegd. De Democraten hebben geëist dat stemmen gemakkelijker wordt door onder andere te stemmen per post, toestaan dat mensen op dezelfde dag kunnen registreren en stemmen, bij verhindering eerder laten stemmen, etc. Trump zei daarop: “Wat ze nu vragen is achterlijk. Als iedereen mag stemmen, wordt er nooit meer een Republikein gekozen.” Ter herinnering, in 2016 had Hillary Clinton drie miljoen stemmen meer dan Trump, maar door het systeem van kiesmannen per staat, verloor zij.

 

 

Onze bestuurders hebben zich deze week van een heel andere kant laten zien. Tot twee keer toe dacht ik in een satirisch programma beland te zijn waarin bestuurders belachelijk werden gemaakt. En tot twee keer toe was het echt.

 

 

De voorzitter van de gymbond vertelde dat het bestuur meende ogenblikkelijk te moeten ingrijpen toen de verhalen over misstanden, lichamelijk en geestelijk, naar buiten kwamen. Hoezo ogenblikkelijk? In 2009 klaagde turnster Petra Witjes dat zij door haar trainster uitgemaakt werd voor ‘kutwijf’ en ‘dikke koe’. De bond deed niets, ook niet toen twee jaar later drie topturnsters in het blad Helden gedetailleerd misstanden meldden. Nou, helemaal niets is ook weer niet waar. De voorzitter, Jos Geukens, wilde in 2016 eindelijk gedegen onderzoek naar deze verhalen doen en werd vervolgens door de rest van het bestuur aan de kant gezet. In 2018 werden minstens vier gevallen van ernstig grensoverschrijdend gedrag bekend; de bond deed niets. En nu plotseling doen alsof je krachtdadig bent?

 

 

Wobine Buijs-Glaudemans, burgemeester van Oss, stuurde een filmpje de wereld in. Ik was ervan overtuigd dat dit een oude creatie van Wim de Bie was, niet alleen vanwege de naam, maar vooral vanwege het overduidelijk aangedikte verhaal van deze vrouw. Toen het echt bleek, heb ik voor het eerst iets (een koekje, ik krijg koffie niet weg zonder een koekje erbij) naar de televisie gegooid.

 

 

Wat was er aan de hand? Arie den Dekker, geboren en getogen in Oss meldde dat hij schoten had gehoord en een auto had zien wegrijden. (“Je bent een held als je een misdaad meldt.”) Dat had hij nooit moeten doen. De drugsmaffia van Brabant kwam achter zijn naam en adres, stak zijn woning in brand en ging verder met bedreigingen.

 

 

Arie werd ver weg in een caravan gezet, hij wilde terug naar Oss maar hij mocht van de burgemeester Oss niet meer in. Waarom niet, vroeg Arie. Nou, de bedreigingen waren zo serieus dat andere inwoners van Oss daar last van zouden kunnen krijgen. Alsof je meldt dat je fiets is gestolen en de politie jou een fietsverbod oplegt. (“Dan kan je fiets niet meer gestolen worden.”) Of je als winkelier een diefstal meldt en je wordt gesommeerd je winkel te sluiten.
Arie stak zichzelf in brand en is nu dood. De burgemeester zei op televisie dat zij erg veel geld en tijd had besteed aan deze zaak. Had hem maar een woning gegeven.

 

 

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.