Ik ben vóór

 

Monique: Waar is toch de crème caramel gebleven op de kaart? Ja, hèhè in Parijs, maar hier? Bij deze dus een oproepje aan alle restaurants. In de tussentijd maak ik ’m zelf. Ik heb een heel lekker recept. Van die leuke Australische kok.

 

 

Mijn lievelingstoetje? Crème caramel! Ik doe dan ook een oproep aan alle restaurants om die eeuwige crème brûlée (best lekker hoor) nu eens eindelijk te vervangen. Crème brûlee is al jaren een hype in de horeca. Staat echt overal op de kaart, in allerlei variaties. Goed en slecht. Ik ben er eerlijk gezegd klaar mee en verlang hartstochtelijk naar de klassieke crème caramel. Mits goed gemaakt natuurlijk. En dat is helemaal niet moeilijk. Mijn moeder maakte het aan de lopende band en in een handomdraai. Dat was in de jaren 70. Toen het een hype was, haha.

 

In Parijs doen ze in de bistro’s alles zoals het altijd was. Met steevast op de kaart, jawel: crème caramel! (Geen crème brûlee te vinden).

 

Soms maak ik het zelf. Met dit recept van Bill Granger lukt het altijd. Met wat kokosmelk; een beetje anders dus, maar nog steeds klassiek. Het is leuk om zo’n grote te maken in plaats van eenpersoons porties. Het perfecte paastoetje trouwens, met al die eieren erin.

 

  • 170 g fijne kristalsuiker
  • 1 blik van 375 g gezoete gecondenseerde melk
  • 5 eieren
  • 6 dl melk
  • 1 blik van 400 ml dunne kokosmelk

 
Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Doe voor de karamel de suiker in een steelpan met een dikke vlakke bodem en zet ’m op halfhoog vuur. Roer met een vork tot de suiker gesmolten is en goudbruin is gekleurd. Neem de pan van het vuur en giet de karamel rustig in een niet metalen ovenschaal van 23 cm doorsnee. Ik gebruik altijd deze. Hou de schaal terwijl je dit doet met een stevige theedoek of ovenwant vast. Zet de schaal in een diepe braadslee.

 

Klop in een beslagkom de rest van de ingrediënten door elkaar (alles behalve de suiker dus). Giet dit mengsel door een zeef op de karamel. Giet heet water in de braadslee tot halverwege de hoogte van de ovenschaal,

 

 

dek de schaal af met aluminiumfolie en zet gedurende 1 uur in de oven. Til, om te zien of de pudding goed is, de folie op en schud de schaal – de pudding ziet er stevig uit, maar trilt nog als gelei. Haal de schaal uit de oven, laat ’m afkoelen en zet ’m nog minstens 4 uur in de koelkast.

 

Ga voor het opdienen met een scherp mes rondom tussen de pudding en de ovenschaal en zet er een stevig, niet te plat bord op. Houd de schaal en het bord stevig vast en keer het geheel in één snelle beweging om. De schaal laat nu makkelijk los.

 

Voor 8 personen (alhoewel…)

 

Dit recept komt uit het boek ‘Bill’s Basics’. Kijk hier voor alle kookboeken van Bill Granger.

 

Tóch liever crème brûlée? Kijk dan hier.

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.