In deze vakantielanden staat het karafje kraanwater niet op de rekening

 

Ergernis numero uno voor veel restaurantgangers zijn die extra kosten voor een karafje kraanwater. Dat kan ook anders want in deze populaire vakantielanden kost het gemeentepils helemaal niks, nada, noppes.

 

 

 

Hoewel de Nederlandse horeca niet verplicht is om een karafje kraanwater voor niets aan te bieden, vind ik het vaak heel irritant dat je er wel voor moet betalen. Of ze hebben alleen heel ingewikkeld water in dure flessen wat ik dan ook weer niet nodig vind, want dan bestel ik liever een goed glas wijn. Dat hebben ze in veel vakantielanden beter begrepen want hier kost dat karafje water namelijk niets extra’s op de rekening.

 

Frankrijk

Le carafe d’eau kost niks en als de bediening vergeet om hem op tafel te zetten kun je er met een gerust hart om vragen want hij verschijnt echt niet op de rekening. Maar let wel even op als je in een van de toeristische hotspots gaat zitten. Daar betaal je vaak zelfs iets extra’s voor een schijfje citroen of een ijsblokje in je colaatje. Volgens de Franse wet mag dat, zolang het maar (meestal in heel kleine lettertjes) op de kaart staat.

 

Spanje

Hoewel je in Spanje voor de gekste dingen een toeslag op je restaurantrekening kunt krijgen is het sinds kort bij wet geregeld dat je niets extra’s betaalt voor een karaf kraanwater. Je kunt dus in je beste Spaans tegen de ober zeggen dat je weet dat lagua del grifo voortaan gratis is; no cuesta nada.

 

Groot-Brittannië

In de Britse horeca is men verplicht om je, als je een drankje met alcohol bestelt, ook een glas water te serveren als je daarom vraagt. Ook als je in een restaurant gaat eten is de karaf met tapwater for free.

 

En hier betaal je wel maar kost het bijna niks:

 

Italië

Omdat de kwaliteit van het kraanwater op veel plekken in Italië te wensen overlaat moet je je er hier maar niet aan wagen. Daarom krijg je hier water uit een fles, die je vervolgens uiteraard wel af moet rekenen, maar waar je dan weer niet failliet aan gaat.

 

Griekenland

Buiten de deur eten is in Griekenland spotgoedkoop. Dat je dan een klein beetje extra betaalt voor dat karafje water heb je vaak niet eens in de gaten als je de rekening ziet. Bovendien is het drinkwater op sommige eilanden gechloreerd en dus helemaal niet lekker.

 

Portugal

Het Portugese leidingwater is wel veilig maar bevat veel kalk en ijzer, wat de smaak niet ten goede komt. Daarentegen kost een flesje water in restaurants nog geen euro, daar doen we dus niet moeilijk over.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit