Crème brûlée

 

 

Veel mensen denken dat crème brûlée moeilijk te maken is, maar dat valt mee. Gewoon een keertje proberen. Dan hoef je ook niet meer te wachten totdat je weer eens in een Frans restaurant komt. Eerst voorzichtig door het gekarameliseerde laagje suiker heenbreken en dan die eerste hap . . .

 
Dit heb je nodig

  • 600 g slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 6 eidooiers
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 2 el bruine suiker

Eventueel extra: een brander

 
Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150 °C. Plaats zes kleine ovenschaaltjes of kommetjes in de oven in een braadslee. Doe de slagroom in een middelgrote pan. Gebruik een klein, scherp mes om de vanille uit het vanillestokje te schrapen. Voeg dit spulletje toe aan de room en doe het vanillestokje zelf er ook bij. Plaats de pan op matig vuur en laat sudderen (niet laten koken).

 

Gebruik een garde om de eidooiers en de basterdsuiker samen te kloppen in een kom. Klop geleidelijk de room door het eimengsel. Haal het vanillestokje eruit. Giet dan het mengsel in de kommetjes en giet kokend water in de braadslee totdat het water tot halverwege de kommetjes staat.

 

 

Bak in een voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten. Haal de kommetjes uit de oven en laat ze zo’n halfuurtje afkoelen. Dek ze dan af met plasticfolie en zet ze minimaal vier uur in de koelkast. Bestrooi de crème brûlée gelijkmatig met bruine suiker.

 

Laat de suiker met behulp van een speciale brander mooi goudbruin karameliseren. Als je geen brander hebt, zet de schaaltjes dan even onder de hete grill totdat de suiker bruin kleurt. 

 

Serveer op kamertemperatuur.

 

 

Bon appétit!