De 3 beste Rhônewijnen

 

Tijdens de Découvertes, een fantastische 4-daagse wijnproeverij bij haar in de buurt, kiest Marlies de 3 beste Rhônewijnen voor ons uit, die ook in Nederland te koop zijn.

 

Vandaag ben ik in Mauves en Tain l’Hermitage, het hart van de Noordelijke Rhônewijnen zoals Saint-Joseph, Saint-Péray, Crozes-Hermitage, Hermitage en Cornas. Het is deze week Découvertes en Vallée du Rhône, een fantastische vierdaagse proeverij van alle Rhônewijnen die om het jaar plaats vindt. Het is een unieke gelegenheid om de wijnen van dit uitgebreide gebied te proeven en ik probeer dan ook om elke keer aanwezig te zijn.

De Découvertes is maandag begonnen in Avignon, waar, in het beroemde Palais des Papes, de wijnen uit de Zuidelijke Rhône op de proeftafels stonden. Ook dinsdag was Avignon het proefcentrum met eveneens de Zuidelijk Rhônewijnen als thema, in dit deel van de Rhône wordt zoveel wijn gemaakt, dat er twee proefdagen nodig zijn om alle wijnen van de vierhonderddertig deelnemende producenten aandacht te geven.  
Vandaag dus Mauves en Tain l’Hermitage waar bovengenoemde wijnen te proeven zijn en morgen ga ik naar Ampuis, daar komt het neusje van de zalm aan bod: Condrieu en Côte-Rotie.
Het mooie aan de Découvertes is dat vrijwel elke wijnboer uit de Rhônestreek aanwezig is en dat is heel bijzonder, want er zijn proeverijen waar de grootste wijnmakers, en dan bedoel ik de kwalitatief grootste, het regelmatig laten afweten.

 
Mijn favorieten?
Dat zijn er meerdere, maar dan kies ik toch wijnen die in Nederland te koop zijn, want anders heb jij er weinig aan. Het zijn wijnen van sympathieke wijnmakers uit Vinsobres, een klein wijndorp in de buurt van Nyons, in de Zuidelijke Rhône. Twee rode komen van Domaine la Péquélette, waar Cédric Guillaume-Corbin zeer goede wijnen maakt en al verschillende jaren biodynamisch werkt. Ik heb hem met klem aangeraden bij Marieke en Kees Sterrenburg van de Smaakimporteur in Amsterdam, die sinds vijf jaar smaakvolle, natuurlijke wijnen importeren. Gelukkig hebben ze de wijnen van Cédric in hun assortiment genomen; Carton Rouge (€9,60) (1) is een lekkere basiswijn, gemaakt van syrah- en grenachedruiven. De wijn is krachtig genoeg en daarom drink ik hem graag bij kruidig Indonesisch eten. De tweede wijn van Domaine La Péquélette is Emile (€ 13,50) (2), een mooie fruitige wijn waar de druivenrassen carignan, syrah, mourvèdre en grenache garant voor hebben gestaan.
Ook uit Vinsobres komt de witte wijn van Chaume-Arnaud, La Cadène (€ 14,50) (3), een mond vol heerlijke wijn, die heel goed past bij asperges met olijven en kappertjes. Deze drie wijnen zijn verkrijgbaar bij de Smaakimporteur

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.

 Beeld: Pillar Box Red Blend