Ja echt,ze zijn hier al

 

Marlies: Je denkt misschien die vergist zich een maandje, maar nee, hier hebben we al heerlijke asperges. Zaterdag op de markt in Valence was iedereen aan het graaien inclusief ondergetekende.

 

Deze eerste asperges komen uit de Provence of uit het zonnige zuiden van de Drôme en zijn al heel vroeg rijp, soms zelfs al begin maart. Het zijn witte asperges, maar de Fransen nemen dat ‘witte’ niet zo heel letterlijk. Daar waar onze Hollandse asperges mooi recht, wit en allemaal op dikte gesorteerd in bakken of voorverpakt in plastic zakken liggen, liggen de Franse versies vaak opgestapeld bij de groentekraam. Ook zijn ze niet allemaal recht en even dik en al helemaal niet hagelwit. Velen hebben een paars kopje en dat zijn nu juist mijn favorieten…. het lijkt wel of ze voller van smaak zijn.

 

Het fijne van zo’n grote stapel is dat je ze lekker zelf kunt uitzoeken, dat is overigens een groot voordeel van Franse groentekramen, je mag elke groente aanraken en eraan ruiken.

 
Je begrijpt dus dat ik zondag heerlijk asperges heb gegeten! Nu zijn er talloze lekkere recepten voor asperges, maar een van mijn lievelings-aspergegerechten is die met fijngehakte zwarte olijven uit Nyons en, uit dezelfde streek, een mooie olijfolie. In dit gerecht komen de verrukkelijke ingrediënten uit de Drôme mooi samen.

 

Asperges met olijven-kappertjesdressing

Voor 4 personen

  • 1,5 kilo asperges van gemiddelde dikte
  • 75 g ontpitte zwarte olijven
  • 2 el kleine kappertjes
  • 5-6 el olijfolie
  • 1-2 el fijngesneden kervel of bladpeterselie
  • zout, peper
  • 60-100 g pecorino

 

Schil de asperges en verwijder het stugge deel aan de onderkant. Stoom of kook de asperges beetgaar (zie onderstaande aanwijzingen).

 

Snijd de olijven fijn en meng ze met de kappertjes, olijfolie, kervel of peterselie en zout en peper naar smaak. Serveer de asperges met de dressing en schaaf de kaas erover.

 
Asperges bereiden
Stomen is een ideale bereidingswijze voor asperges; de structuur blijft heel mooi en de smaak is optimaal. Reken een stoomtijd van 6-10 minuten, afhankelijk van de dikte. Maar koken kan natuurlijk ook. Ik doe dat meestal zo: breng ruim water met zout aan de kook en leg de geschilde asperges erin. Dek de asperges af met een schone doek, zodat ze goed onder water blijven liggen. Breng het water weer snel aan de kook in een afgesloten pan en neem de pan, zodra het 

 

water kookt, direct van het vuur. Laat de asperges 8-12 minuten afgedekt in het hete water verder garen.

 

Asperges schillen

Leg de asperges plat op het werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin een klein stukje onder het kopje. Schil de asperge zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Snijd aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg.

 

Asperges bewaren

Asperges zijn op hun best als ze zo snel mogelijk na aankoop worden bereid. Wil je ze toch bewaren? Leg ze dan in een vochtige doek in de groentelade van de koelkast. Zo blijven ze nog twee tot drie dagen goed.

 

Eet smakelijk!

 

 

Marlies Batelaan is allround culi-expert. Ze woont parttime in de Drôme. Werkte als redacteur bij Tip Culinair en Libelle en schreef voor lifestylemagazines. Ze weet alles van koken, ingrediënten en koks.