Help, mijn zus gaat vreemd!

 

Loop je ergens over te piekeren? Heb je behoefte aan iemand die even met je meedenkt? Mail je vraag aan onze coach Mariska: mariska@franska.nl.

 


 

Beste Mariska,

 

Mijn zus gaat vreemd. Terwijl ik het zo opschrijf, geloof ik het zelf eigenlijk nog steeds niet. Maar het is zo, ze heeft het me zelf verteld. En ik zou willen dat ze dat niet gedaan had. Ze is verliefd geworden op een collega op de school waar ze werkt. Beschaamd maar ook stralend biechtte ze het me op, want ze moest het aan iemand vertellen. Best wel egoïstisch natuurlijk, want wat moet ik ermee? Ze benadrukte uiteraard dat ik het tegen niemand mocht zeggen. Ik snap ergens wel dat ze uitgekeken is op mijn zwager, maar dit kan ze echt niet maken, vind ik. Dat heb ik ook gezegd. En nu is ze boos: ik gun haar dit beetje geluk niet, zegt ze. Is dit niet een beetje de wereld op z’n kop? En hoe kan ik hier mee omgaan?

 

Groetjes,

Andrea

 


 

Hi Andrea,

 

Leuk hè, als mensen ons geheimpjes toevertrouwen! Ik werkte ooit met een collega die mij in geuren en kleuren vertelde wat ze allemaal uitvoerde met een nieuwe meneer die ze aan de haak had geslagen. Hij was nog getrouwd, maar ‘met die relatie zat het toch al niet goed meer’. Toen kwam de aap uit de mouw, want ‘die meneer’ was heel toevallig de man van mijn kapster waar ik al jaren kwam. We waren geen best friends, maar we hadden wel een vertrouwensband. Ik kan me dus heel goed voorstellen hoe jij je voelt. Je wordt opgezadeld met vertrouwelijke informatie, maar wat moet je ermee? Je voelt je belazerd, jij kent je zwager immers ook goed, jullie komen elkaar regelmatig tegen tijdens verjaardagen of feestdagen en wat doe je dan? Je zus brengt je dus in een moeilijke positie. Misschien helpt het als je jezelf de volgende twee vragen stelt:

 

Ben ik boos omdat ik mijn zwager niet wil belazeren? Ben ik boos omdat mijn zus is vreemdgegaan? Wellicht zeg je nu meteen: beide! Neem toch even de tijd hiervoor. Als je boos bent omdat je je zwager niet wil belazeren zit je met een vervelend dilemma. Je wilt het vertrouwen van je zus niet beschamen, maar aan de andere kant heb je er ook moeite mee om gezellig met je zwager te praten terwijl jij wel beter weet. Het kan goed zijn dat dit aan je begint te knagen, zeker als de affaire van je zus langer duurt. Jij wilt eerlijk en loyaal zijn, maar deze situatie zorgt ervoor dat jij iets moet doen wat niet bij je past.

 

Als je boos bent omdat je zus is vreemdgegaan, zeg je eigenlijk dat je het niet eens bent met haar keuze. Je schrijft ook: ‘Ik zou willen dat ze het niet had gedaan’ en ‘…ze kan dit echt niet maken’. Het kan goed zijn dat jij vreemdgangers veroordeelt en dat je dit gedrag afkeurt, iets wat heel begrijpelijk is! En toch: vreemdgaan is pijnlijk, verdrietig en misschien wel een enorme rotstreek, maar het is ook een persoonlijke keuze van je zus geweest. Of je het er mee eens bent of niet, zij wordt er, althans voorlopig, erg gelukkig van.

 

Hoe kun jij hier nu mee omgaan? Als je boos bent omdat je je zwager niet wilt voorliegen, kun je dat met je zus bespreken. Je gunt haar het geluk, maar jij wilt niet meegaan in die leugen. Dit probleem ligt bij je zus, dat moet zij oplossen door bijvoorbeeld open kaart te spelen. Als zij niet bereid is om dit te doen, is de keuze aan jou. Of je praat erover met je zwager, of je probeert met het geheim te leven, hoe lastig dit ook is. Als je boos bent omdat je het vreemdgaan van je zus afkeurt, dan kun je proberen om jouw mening over vreemdgaan even te parkeren. Ga het gesprek aan met je zus. Is ze echt zo ongelukkig, wat is er mis in de relatie met haar man? Hoe verdrietig is ze daarover?

 

Lieve Andrea, het is je zus en ik ga er maar stiekem vanuit dat jullie een hechte band hebben. Door vragen te stellen kom je erachter wat er echt speelt en kun je je zus helpen. Zodat ze bijvoorbeeld een goed gesprek heeft met haar man of misschien wel met een psycholoog. Als zij voelt dat jij haar veroordeelt zal ze verder afstand van je nemen en zich verschuilen achter de schijnveiligheid van de relatie met haar collega. Ik zou haar proberen dicht bij me te houden, want ze heeft je hulp en je liefde hard nodig.

 

Liefs, Mariska

 


 

Wil jij antwoord op een lastige vraag, relatieprobleem of dilemma, mail dan mariska@franska.nl en wie weet staat jouw vraag straks mét antwoord op de site.

(Als je je vraag opstuurt geef je automatisch toestemming om de vraag te plaatsen op onze site. Je hoeft uiteraard niet je echte naam te gebruiken.)

 

Mariska van der Klis is jurist, coach en redacteur bij Pauw & Jinek. Iedere week denkt zij mee over onze lastige vragen en dilemma’s.

Portretfoto: Bart Honingh