Barhangen doe je hier!

 

Maartje: In New York opent binnenkort, eind maart, een cocktailbar die de bar der bars moet gaan worden. De bar is namelijk geïnspireerd op een combinatie van de series Mad Men en Twin Peaks. Interessant, vinden we. Mocht NYC er nu even, heel even niet inzitten, dan ook een paar al net zo interessante adressen dichter bij huis.

 

 

Serieliefhebbers opgelet: bars geïnspireerd op populaire series lijken een trend. Zo kun je in New York binnenkort terecht bij bar The Lately. Dat zit zo: twee bekende (en geliefde) restaurants in de stad (van de mensen achter Scarpetta en The Garret) sloegen de handen ineen voor een grote (ruim 3000 vierkante meter) ‘Mad Men meets Twin Peaks’-stijl cocktailbar met restaurant, aan de rand het Meatpacking District in de wijk Chelsea (357 West 16th Street). Verwacht een gigantische open haard, duistere tinten, smooth jazz en veel behangpapier om de old-school glamour, waar beide series bekend om staan, te evenaren. Verder – uiteraard – cocktails everywhere, vooral perfect uitgevoerde Oldfashioneds en Cosmopolitans, zo is de belofte. Voor het eetmenu geldt hetzelfde: New York classics it is. Hotdog met pittige cheddar en chorizo en een warme pretzel met biermosterd bijvoorbeeld. Hoe we dit weten? We lazen het op (en dit is eigenlijk de echte tip) dé go-to-website als het aankomt op waartetafeleninAmerika: Eater.

 

In Londen gooien ze het over een andere boeg. Daar opende aan de rand van de hippe wijk Shoreditch namelijk cocktailbar ABQ, een bar in dezelfde camper als die waar White zijn meth in kookte. Juist. White, van de hitserie Breaking Bad. De drie letters verwijzen naar Albuquerque, New Mexico, de locatie waar de serie zich afspeelt, mocht je het je afvragen. Binnen word je welkom geheten door een dubbelganger van White. Hij en zijn partner in crime hijsen je in de kenmerkende gele overall en dan kan het scheikundefeest beginnen: voor dertig pond mix je samen met ongeveer twintig anderen twee uur lang moleculaire cocktails. Een drankje om zelf op te drinken krijg je er voor dat bedrag uiteraard ook bij.

Ook in Londen en ook heel erg Mad Men is The Bar at The Gilbert Scott. Alles daarover lees je hier.  

 

Geen tv-serie, wel wereldberoemde muziekreferenties waar je maar kijkt in Amsterdam tegenwoordig met dank aan de opening van het Sir Adam Hotel. Het ubercoole (mogen we dat zeggen? Ja, dat mogen we zeggen) urban boutique hotel beslaat het grootste gedeelte van de Adam Toren, eyecatcher aan het IJ achter het Centraal Station, ooit het thuis van oliegigant Shell (naast filmmuseum Eye, om toch nog even in het bewegende beeld te blijven). De ingang van het hotel is even zoeken: stap binnen bij The Butcher (een burgerbar) op de begane grond, kijk wat verbaasd rond en het komt helemaal goed met je, met dank aan de vriendelijke staf die op je afgesneld komt (meestal). De receptie huist op de eerste verdieping waar je ontvangen wordt met prosecco of vers muntwater en terwijl jij je drankje naar binnen slurpt, organiseren de hosts het hele gebeuren. Met drank in je hand word je naar de kamer begeleid. Dat is wel zo handig, want er zijn wat tips en tricks te weten over het hoe en wat wat betreft de liften. Iedere lift heeft bijvoorbeeld een eigen thema. De discolift is favoriet want: discolift. Plus: discomuziek. En: discovloer. Cool. Alle Sir Adam-kamers hebben gigantische ramen zodat je vanuit je bed over het IJ kunt staren. Wel even opletten dat je niet in je nakie de douche uit komt (zonder de gordijnen dicht te doen), want het kijken gebeurt ook de andere kant op. Wat verder? In plaats van een traditionele lobby is er ‘The Hub’, een co-working space met muziekbibliotheek. Alle kamers zijn voorzien van muzikaal entertainment in de vorm van een bluetooth Crosley platenspeler (voor meer platen kun je terecht in die muziekbibliotheek) en een Gibson gitaar. Nogmaals: cool. Boeken? Doe dat vooral via designhotels.com, een boekingssite waar je wel meer parels vindt.

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.