Een honderd­­jarige vloer!

 

Al jaren word ik omringd door woonstylistes die de prachtigste moodboards maken. Ik weet officieel dus precies hoe je een goeie basissfeer voor je huis moet bedenken. Maar van al die kennis heb ik voor mezelf nog nooit gebruikgemaakt. Ik gebruikte als inspiratiebron voor onze keuken en eettafel gewoon een café.

 

In een oud café in Wageningen zag ik een prachtige doorleefde vloer van brede dikke houten planken. Natuurlijk meteen aan de eigenares gevraagd wat dat voor houtsoort was. Wist ze niet, want die vloer lag er al honderd jaar. Gaf niks, ik wist hoe-ie eruit moest zien en uiteraard zijn die prachtige planken er gekomen. Niet afgeleefd en uitgesleten, want dat zou vanzelf wel goedkomen.

 

Hoewel ik dat, toen ze er eenmaal lagen, wel weer zonde vond. Dus deden we er in het begin heel voorzichtig mee. In het begin, zei ik. Op een gegeven moment blijkt het je gewoon overkomen te zijn. De vloer was zomaar ineens op een dag doorleefd. Met dank aan iedereen die regelmatig aanschuift aan de keukentafel.

 

En eerlijk? ik vind eigenlijk stiekem niets leuker dan een groep babbelende mensen om de tafel. Lekker gezellig geluid. Vandaar misschien die voorliefde voor de bruincafé-look. Had ik dan toch een café moeten beginnen? De vloer is al geregeld, de caféstoelen zijn er ook. Dus… kwestie van een biertap aanschaffen en klaar is-t-ie. Niks meer in de file naar m’n werk.

 

 

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.