Godendrank

 

Adje: ik breng een toast uit op Nonna Velia, die dit drankje in de middeleeuwen al maakte. Ik ontdekte het per toeval toen ik wijn aan het proeven was.

 

Dat ik een grote interesse heb voor lekker eten en daarbij natuurlijk een mooi glas wijn moet jullie al zijn opgevallen. Dus ben ik voor mijzelf, maar ook voor mijn gasten en voor de reizen die ik organiseer, altijd op zoek naar bijzondere producenten met het hart op de juiste plek voor hun product. En dan hoef je hier in Italië echt niet zo heel ver te zoeken. Er zijn zoveel bijzondere, kleinschalige wijnhuizen en producenten van prachtige kazen, worsten, yoghurtjes, marmelata’s en allerlei  truffelproducten. Op een van mijn speurtochten was ik bij de gezusters Custodi – ik was er wijn aan het proeven – en zij beloofden me na de wijn iets heel speciaals te laten proeven. Een drankje waar zij de rode wijn voor leverden. Ze vertelden dat het nog steeds wordt geschonken in een restaurant in Orvieto, genaamd Mezza Luna. Het heet Svinnere Nonna Velia en het is een heel oud middeleeuws drankje, waarvan het recept dus ook al generaties lang in de familie van Nonna Velia is. Het wordt gemaakt van rode wijn en wilde, licht zure amarena-kersen. Het heeft een intens rode kleur, smaakt naar kersen en chocolade, is fluweelzacht en het is met recht een godendrank.
 

Svinnere di Nonna Velia
Tijdens de tweede wereldoorlog zwaaide eigenaresse Nonna Velia de scepter in de keuken van restaurant La Mezza Luna in Orvieto. Het restaurant stond en staat nog steeds in de wijde omgeving bekend om zijn overheerlijke carbonara en dus dit godendrankje wat altijd na het eten bij de caffè wordt geschonken.
Zo’n 25 jaar na het overlijden van Nonna Velia vinden twee achterkleinkinderen nog een paar flesjes en haar recept. Nieuwsgierig maken ze een flesje open en het smaakt echt heerlijk, het is perfect bewaard gebleven. Zelfs na 25 jaar heeft de smaak niet ingeboet en proeven ze een drankje van uitzonderlijke kwaliteit. Ze zijn er zo enthousiast over dat ze besluiten de Svinnere van hun overgrootmoeder weer in productie te nemen. Ze gaan met haar recept naar de gezusters Custodi om samen met hen een geschikte rode wijn uit te zoeken. De wilde kersen zijn ook niet moeilijk te vinden want die groeien in het achterland van Orvieto. Sinds 2008 is het nu officieel weer op de markt, het is een prachtig klein flesje met als etiket het oude handgeschreven recept van Nonna Velia.

 

Het heeft een intens rode kleur, smaakt naar kersen en
chocolade en is fluweelzacht

 

 

Tip Mocht je een keer in Orvieto zijn, ga dan carbonara eten bij Mezza Luna en bestel een caffè met een Svinnere na. En breng een toast uit op Nonna Velia.

 

 

 Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.