Dringend leuk montuur gewenst

 

Na haar leeftijdgenoten jaren licht triomfantelijk gemeld te hebben dat ze na haar vijftigste nog helemáál geen last van haar ogen had, was Caroline zelf gewoon aan de beurt.

 

Ja hoor, onlangs, het was op een dinsdag geloof ik, bleek ook ik definitief in mijn varifocale levensfase beland… 

Niet zo vreemd bleek toen ik voor de precieze cijfers even op de site van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) keek, want vrijwel geen mens ontkomt er aan. Van de veertigers draagt een meerderheid (weleens) een bril of lenzen. Bij vijftigers komt het percentage ruim boven de 90 en van de 75-plussers draagt nagenoeg iedereen een bril.

 

Tot voor kort hoorde ik tot die ‘weleens’-groep: al vele jaren in het bezit van een bril (voor in de verte), maar meestal had ik hem niet bij me als ik hem wel zou kunnen gebruiken. Was het ijdelheid of was de nood gewoon nog niet hoog genoeg? Mijn grote glamour zonnebril (met geslepen varifocale glazen) droeg ik trouwens wel veel en graag, vanwege het zomerse filmsterrengevoel dat ie me gaf. En ook vanwege de rust voor mijn ogen. Lezen kan ik trouwens nog steeds vrij aardig zonder, al merk ik dat ook dat minder wordt.

 

Voortaan zou er ALTIJD een bril in mijn auto liggen

 

Mijn wake-up call kwam toen ik op een avond, na een etentje bij vrienden, in het donker weer naar huis moest. Met mijn zonnebril op was ik ernaartoe gereden. Geen wolkje aan de lucht. Die terugtocht werd een avontuur, want ik was mijn gewone bril vergeten. Serieus, ik ben blij dat ik het na kan vertellen. Om te beginnen slingerde ik vele kilometers over donkere plattelandsweggetjes en daarna een klein uur in een zo recht mogelijke streep over de A1 (of A2, dat kon ik niet zien). Zo’n beetje op goed geluk kwam ik weer thuis, in de Amsterdamse binnenstad. Met een goed voornemen: voortaan zou er ALTIJD een bril in mijn auto liggen!

 

De volgende dag kwam Specsavers in mijn leven. Vanwege de actie: 2e bril totaal gratis. Dan kon ik er standaard één in mijn auto leggen. Ideaal! Dat werd overigens mijn oude bril, want in de auto of in het donker maakt het me niet zo heel veel uit wat ik op mijn neus heb. Een leuk montuur is dus dringend gewenst, want ik ben inmiddels doordrongen van het feit dat het écht nodig is. Niet af en toe of eventjes, maar vrijwel 24/7. In de supermarkt ben ik stuurloos zonder. Wisselen tussen tv en krant of boek verloopt uiterst moeizaam. Zelfs tijdens de hond uitlaten moet hij op, anders zie ik niet wat mijn stofzuiger op vier poten nu weer van de straat eet…

 


Leuk montuur dringend gewenst dus, want zelfs tijdens de ochtendwandeling weet je nooit wie je tegenkomt. Bleek SpecSavers net in zee gegaan te zijn met niemand minder dan popster Kylie Minogue! Zelf ook bijna vijftig, maar dit terzijde. Zij ontwierp haar eerste brillencollectie speciaal voor Specsavers en liet zich voor de Kylie Minogue Eyewear Collectie inspireren door haar eigen dagelijkse leven en vooral waar en hoe ze haar brillen draagt.

 

Nu vermoed ik dat Kylie’s dagelijkse leven er ietwat anders uitziet dan het mijne, haha, maar met haar modellen kan zelfs ik alle kanten op. Ze zegt erover: ‘Zelf verander ik mijn look regelmatig, het mixen van verschillende stijlen past goed bij mij. Vaak wil je een functionele uitstraling voor overdag combineren met wat meer glamour voor ‘s avonds.’ Er zijn drie thema’s: modern classics, subtle bling en reinvented vintage. Helemaal top. Ik heb gekozen voor Kylie 5 en Kylie 9 (zie hieronder). Inderdaad twee, want ook voor deze Specsavers-monturen geldt: 2e bril gratis!

 

Gisteren zat ik tegenover een leuke meneer op een terrasje. Zonder bril. Merkte ik dat hem een beetje wazig zag. Zonde natuurlijk. Was ik even blij dat ik toen mijn fijne Kylie uit mijn tas kon pakken en zonder aarzelen op mijn neus kon zetten…
 

Wat is er veel keuze, ik kan haast niet kiezen.

 

 

 

De brillen kosten €139 en zijn vanaf 10 maart te koop. De collectie is verkrijgbaar in verschillende maten, op het speciale verzoek van Kylie zijn er bijvoorbeeld ook een aantal modellen verkrijgbaar in een kleinere maat.

 

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs