Zwarte Vrijdag

 

 

Wordt Zwarte Piet het land uitgebonjourd, krijgen we ineens Black Friday.

 

Het gaat me niet om de naam of kleur, hoor. Helemaal niet. Maar nu roetveegpiet steeds prominenter wordt, is er een sterke lobby om op een andere manier het zwart het land in te krijgen.

 

Grapje hoor. (Echt!)

 

Het houdt natuurlijk van geen meter verband met elkaar. Maar wat wel zo is, is dan mijn mailbox afgelopen week ineens ontplofte. Met kopjes als ‘Nu of nooit!’ ‘Get ready! 20% off’ ‘Het begint nu al’ (voor de goed orde: het was toen woensdag, hè). Dat heb ik eerdere jaren nooit zo gezien. Het fenomeen Black Friday is dus ineens ons land ingebonjourd. Alle online winkels waar ik de afgelopen tien jaar wel eens een zak zwart-witjesdrop of Zwarte Cross-tickets heb gekocht, wisten me deze week te recht in mijn laptophart te treffen. Niet normaal, wat een berg mails ik over me heen kreeg. Pling. Pling. Plihhiiing!

 

Ik leef echt niet onder een steen, hoor, maar afgelopen week, bij die eerste Black Friday-mail, wist ik nog niet precies wat zwarte vrijdag betekende. Dus opgesnord. Blijkt het de dag na Thanksgiving te zijn, de dag waarop de uitverkoop begint. In Amerika.

 

Oooo, een commercieel Amerikaans feestje is het dus? Nou. Die mag vast direct het land in. Pling.

 

Anyway. Het ziet dus zwart van de mails in mijn mailbox-prullenmand. En de nieuwe aanbiedingen blijven –  nu ik dit stukje zit te tikken al 7! – maar binnenstromen. Weet je wat ik denk? Dat het een samenzwering is. Dat die winkels allemaal willen dat mijn laptop zó overbelast raakt, dat-ie ontploft, en ik vandaag een nieuwe laptop moet kopen. En omdat ik zo ziehielig ben omdat al mijn bestanden ook ontploft zijn, ik mezelf moet troosten met dat ene leuke truitje. En een lekkere zak zwart-witjes.  Toch eens in die prullenmand kijken welke winkel de hoogste korting biedt …

 

Maar serieus, ik ben benieuwd. Ga jij wel Black Friday-shoppen?

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius