Zomer in de operatiezaal

 

Als je van de zomer een operatie moet ondergaan, word je alleen maar geholpen als je bloedspoed hebt. In de komende vakantieperiode lopen de wachtlijsten verder op vanwege het grote personeelstekort.

 

 

 

Sta je op de wachtlijst voor een operatie dan heb je kans dat je de komende zomer nog veel langer moet wachten voor je aan de beurt bent. In veel ziekenhuizen worden de wachtlijsten van sommige afdelingen, zoals plastische chirurgie of oogheelkunde alleen maar langer.

 

Moet je voorstellen. Er zijn 8000 vacatures in de Nederlandse ziekenhuizen. Er is zo’n schreeuwend tekort aan verplegend personeel dat veel ziekenhuizen niet anders kunnen dan operaties die geen haast hebben, tot na de grote vakantie uit te stellen. Op die manier kan de verpleegkundige ook eens lekker op vakantie.

 

Want dat is wel nodig ook. Omdat er zo’n personeelstekort is, werkt die verpleegkundige zich een rotje. Met veel kunst en vliegwerk worden de gaten in de roosters opgevangen zodat patiënten er zo weinig mogelijk van merken.

 

Maar dat is niet de enige reden dat je wat langer op je operatie moet wachten. In een groot aantal ziekenhuizen liggen ook patiënten die daar helemaal niet thuishoren. Zij wachten bijvoorbeeld op een bed in een verpleeghuis, dat er maar niet is. Of er is geen thuiszorg beschikbaar.

 

Maar die thuiszorgmedewerker wil natuurlijk ook op vakantie. Dikke kans dat mensen daardoor ook weer langer moeten wachten op hulp in de huishouding of bij het wassen en aankleden.

 

Maar in plaats van hierom te gaan lopen griepen, wil ik al die verpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers juist een hele fijne vakantie wensen. Want jullie hebben het dik verdiend om even te niksen. Ga na een jaar hard werken maar eens lekker uitrusten op een strand aan de Spaanse Costa of op een camping op de Veluwe.

 

Ik zal niet zeuren omdat mijn operatie even uitgesteld moet worden. Geen bloedspoed? Dan wacht ik gewoon op mijn beurt. Want dan staat de verpleegkundige straks ook weer fris en fruitig naast mijn bed.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit