Wie neemt de zorg op zich?

 

Als je oud bent en hulpbehoevend, is het dan niet bijzonder treurig dat je al honderd dagen in het ziekenhuis ligt te wachten op een plek in een verzorgingshuis?

 

Dit is een slecht verhaal. Een patiënt van chirurg Tim Verhagen is niet ziek. Hij is eigenlijk alleen maar oud en heeft veel zorg nodig. Thuis is de benodigde zorg helaas niet voorhanden en een plek in een verpleeghuis is er ook niet.

 

Het ziekenhuis waar deze meneer nu ligt, zorgt uiteraard goed voor hem tot er een oplossing wordt gevonden. Maar die is blijkbaar ver te zoeken want hij ligt nu al noodgedwongen honderd dagen in een veel te duur ziekenhuisbed. Honderd dagen! Dat ging deze arts te ver. En omdat geen instantie zich tot nu toe heeft gemeld probeert dokter Verhagen nu via Twitter de aandacht op een groeiend probleem te vestigen.

 

Deze meneer uit Twente is namelijk niet de enige die ‘in de wacht’ ligt. Door de verregaande bezuinigingen zijn er steeds minder bedden in verpleeghuizen beschikbaar, met als gevolg dat hulpbehoevende ouderen steeds langer thuis moeten blijven, zelfs als het echt niet meer kan. Maar is dit een probleem dat de overheid moet oplossen? In hoeverre zijn we zelf bereid om te zorgen voor de mensen om ons heen?

 

Daar heeft de dokter natuurlijk een punt. Maar volgens mij zit daar ook juist de moeilijkheid. Natuurlijk willen we zorgen voor oude en zieke mensen om ons heen. Maar we bezwijken ook vaak bijna onder diezelfde mantelzorg. Niet iedereen heeft een netwerk om zich heen om die zware zorg te kunnen verdelen, of woont in de buurt zodat ze uit haar werk nog even langs een hulpbehoevende vader of moeder kan gaan. We worden allemaal ouder en moeten allemaal langer doorwerken. Maar wie zorgt er voor die mensen die juist tussen wal en schip komen te zitten?

 

Die vaak moeten terugvallen op een buurvrouw voor een pannetje soep. Of een lieve vrijwilliger die ze voor een doktersafspraak naar het ziekenhuis wil brengen. Tot zover is die mantelzorg vaak nog wel te regelen. Maar wat nou als er de hele dag iemand in huis nodig is? Iemand die helpt met aankleden en eten, en die je even fijn mee naar buiten neemt, even echte aandacht voor je heeft…

 

Gewone mensen in gewone banen zitten vaak in een spagaat wanneer een ouder steeds meer hulp nodig heeft, terwijl ze ook aandacht aan hun werk moeten besteden. Natuurlijk is er wel zorgverlof, maar is dat voldoende in een situatie als je vader bijvoorbeeld naar een verpleeghuis moet, maar er gewoonweg geen plek te vinden is?

 

Vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt er inmiddels meegekeken naar de situatie van deze patiënt van dokter Verhagen. En er wordt heus wel een oplossing voor deze meneer gevonden. Nu maar hopen dat die er ook komt voor al die andere mensen die snel een bed in een verpleeghuis nodig hebben. Want de situatie van deze meneer krijgt nu gelukkig veel aandacht, maar dat verdienen al die andere wachtende hulpbehoevende ouderen en hun vermoeide mantelzorgers ook.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit