Zo wordt inchecken voor de treinreis eindelijk ‘n eitje

 

Reizen met een OV-chipkaart vind ik altijd zo’n getrut, maar daar hebben ze nu een fantastische oplossing voor gevonden.

 

 

 

Ik doe het niet vaak, maar als ik zo af en toe met de trein reis vind ik het eigenlijk best handig. Zeker als ik in de binnenstad van Amsterdam of Utrecht moet zijn is het een prima optie. Als je alleen al denkt aan de parkeertarieven van 7 euro per uur is een treinkaartje zo gek nog niet.

 

Maar ik vind het altijd zo’n gedoe met die OV-chipkaart. Saldo checken, opwaarderen, zorgen dat het weer op je kaart terechtkomt. Pffff heel ingewikkeld allemaal. Dus dat reizigers vanaf dinsdag 31 januari voortaan met hun bankpas of mobiele telefoon kunnen betalen vind ik een top-idee.

 

Deze nieuwe service heet OVpay en je hoeft er helemaal niets voor te regelen, dus je kunt meteen met de trein mee. Als je al een bankpas of creditcard hebt of via je mobile telefoon kunt afrekenen dan werkt het net zoals een betaling bij de supermarkt. Je legt je bankpas, creditcard of je telefoon op het toegangspoortje op het station en je bent ingecheckt. En als je reis beëindigd is, check je op dezelfde manier weer uit. Als je gecontroleerd wordt leg je de betaalpas, creditcard of telefoon tegen het controleapparaat zodat de conducteur kan zien of je bent ingecheckt, die ziet verder geen betaalgegevens.

 

Deze manier van reizen is dus reuze handig voor passagiers zoals ik, die niet vaak van de trein gebruikmaken. Goed om te weten dat je met deze nieuwe manier van betalen alleen nog maar tweede klas en tegen vol tarief kunt reizen. Wil je eerste klas zitten, maak je gebruik van kortingen of van een OV-fiets, dan werkt dit (nog) niet.

 

De gemaakte reiskosten kun je de volgende dag op je bankrekening terugvinden met een betaalkenmerk dat begint met NLOV en daarna 14 cijfers en letters. Je kunt je betaalpas ook aan Mijn NS koppelen waarin je je reisgeschiedenis altijd kunt controleren. Of je downloadt de OVPay-app waarin je heel eenvoudig je gemaakte reizen en reiskosten kunt zien.

 

Even chippen en weer dooooorrrrr…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit