Wat maakt het uit dat Jamie Vaes zelf de beelden over haar mishandeling lekte?

 

Gisteren werd bekend dat het Openbaar Ministerie heeft besloten om Lil Kleine niet langer te vervolgen voor een poging tot zware mishandeling van zijn vriendin Jamie Vaes.

 

 

 

Eerlijk gezegd heb ik de beelden van Lil Kleine die zijn vriendin mishandelde niet gezien. De rapper zou het hoofd van de moeder van zijn kind tussen de auto en het portier hebben geklemd. Genoeg informatie om er misselijk van te worden. Op mysterieuze wijze belandden de beelden via het roddelkanaal van Yvonne Coldewijer online en werd hij opgepakt op verdenking van zware mishandeling van Jamie. Maar nu blijkt uit haar eigen verklaring dat ze niet met haar hoofd tussen de deur is geklemd en is er door het OM besloten om de verdenking aan te passen naar ‘gewone mishandeling’. In het strafrecht betekent dat een lagere straf en komt Jorik Scholten, zoals de rapper eigenlijk heet, er genadiger van af.

 

Volgens Jamie hebben de media het ervan gemaakt dat ze met haar hoofd was klemgezet. Ik probeer me een beetje voor te stellen hoe Jamie er die bewuste avond bijzat: moegestreden, boos, verdrietig, radeloos en denkend dat het allemaal aan haar lag. Ze zou het ‘wel verdiend hebben’ want voor de zoveelste keer kreeg ze te maken met de losse handjes van haar partner. Hoeveel klappen moesten er nog volgen voordat het eindelijk zou stoppen? Wanneer is genoeg dan eindelijk genoeg?

 

Jamie had haar vriend blijkbaar al vaak genoeg gewaarschuwd dat het geweld moest ophouden, maar dat gebeurde maar niet. Daarover zei ze tegen Coldeweijer: ‘Ik heb de man zo veel kansen gegeven, maar hij wil het maar niet leren. Ik heb gezegd: “Nog één keer aanraken en dan is het klaar.” Hij kan overal mee wegkomen, maar het is gewoon klaar.’

 

Dus dat die beelden online kwamen en via de media een eigen leven gingen leiden, is wat mij betreft wel een gevalletje eigen schuld dikke bult. Wat maakt het uit dat Jamie Vaes zelf de beelden over haar mishandeling lekte en of ze wel of niet klem zat? Het is al erg genoeg dat een man een vrouw überhaupt een mep geeft. Het was een schreeuw om hulp om het geweld eindelijk te laten stoppen en zichzelf en haar kind te beschermen. Want wat was er gebeurd als Jamie dat niet had gedaan? Hoe hard had Lil Kleine haar dan de volgende keer geslagen?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit