Zit je haar nog goed?

 

Mijn moeder stuurde mij altijd naar de kapper als ik narrig werd. Daar knapte ik altijd van op. En nog steeds vind ik het een feestje om geknipt te worden.

 

Maar naar de kapper gaan is nu vanwege corona dus een feestje dat in het water valt. Dat geldt niet alleen voor mij. In heel Nederland zijn alle kappers gestopt met knippen. En geef de dames en heren eens ongelijk. Want probeer maar eens anderhalve meter afstand te houden als je met een tondeuse in de weer bent.

 

Toen ik nog studeerde knipte ik het lange haar van vriendinnen die geen geld hadden om naar de kapper te gaan. Een centimetertje eraf dat kon ik wel. Soms knipte ik de ene kant wat korter dan de andere kant, maar over het algemeen kwam ik wel mooi recht uit.

 

Maar een coupe in het haar knippen is een vak apart. Niet voor niks duurt een goede kappersopleiding minstens twee jaar. En dat je daarna ieder jaar ook nog eens wordt bijgeschoold lijkt me logisch.

 

De komende weken gaan we dus veel verpieterde haarpunten en pluizige krullen zien. En ik ben benieuwd wie er straks een hele landingsbaan van grijs haar op haar hoofd heeft. Want grijs haar: doe je het wel, of doe je het niet? Het is en blijft toch altijd een dingetje.

 

En nu de mens vanwege de coronacrisis niet meer naar de kapsalon kan zijn er van die helden die de schaar in eigen hand nemen en het zelf gaan proberen. Met hilarische gevolgen. Kijk maar wat er gebeurt als je je vader of je zus je haar laat knippen.

 

Want dat je haar niet zit is al heel irritant, maar dat je totaal verknipt wordt, ik zou er werkelijk stikchagrijnig van worden

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit