William en Harry zijn boos
 

En nu gelukkig niet op elkaar.

 

 

Harry en William zijn boos. Niet op elkaar, maar op de BBC in het algemeen en op journalist Martin Bashir in het bijzonder.

 

Waarom? Herinner je je nog dat beroemde interview waarin Diana vertelt dat er ‘drie in het huwelijk waren en dat het a bit crowded’ was? Dat historische interview heeft de messen geslepen tussen Charles en Diana en benzine op het vuur van een toch al niet zo vlekkeloos verlopen scheiding gegooid. Dat lokte vervolgens weer hongerige journalisten uit, met haar tragische dood tot gevolg.

 

So far niets nieuws. Maar wat nu blijkt is dat Martin Bashir niet zo netjes te werk is gegaan om dit interview te regelen. Hij maakte valse bankafschriften waarbij het leek alsof het Britse koningshuis mensen betaalde om Diana in de gaten te houden en om haar acties (bijvoorbeeld dates met andere mannen) vervolgens te lekken aan de pers. Heel slim speelde hij dit via de broer van Diana die zijn zus informeerde en waardoor zij het meer vertrouwde. Zij was natuurlijk ontdaan en boos en besloot ‘ja’ te zeggen tegen het interview en was ook zeker bereid om lekker gas te geven met stevige uitspraken.

 

Nu blijkt niet alleen dat ze onder valse voorwendselen in dit interview is gelokt, maar ook dat de BBC hiervan wist. Zij hebben dat weggemoffeld omdat dit interview, valselijk verkregen of niet, hen veel te veel waard was.

 

En dus zijn Harry en William boos, heel boos. Dit interview was de start van een verslechtering tussen de relatie van Charles en Diana en ook het begin van de klopjacht die de verschillende media voerden op hun moeder.

 

De broer van Diana, graaf Charles Spencer, is ook woedend. ‘De ironie wil dat ik op 31 augustus 1995 mijn zus heb voorgesteld aan Martin Bashir en dat ze exact twee jaar later, op 31 augustus 1997, is overleden. En ik zie een duidelijke link tussen deze twee data.’

 

Het is gebeurd, we kunnen er niets aan veranderen. Behalve het interview nooit meer uitzenden uit respect voor de familie en ervan leren opdat de geschiedenis zich niet herhaalt. En weet je waar ik op hoop? Dat dit William en Harry weer bij elkaar brengt. Dan is het nog ergens een heel klein beetje goed voor allemaal.

 

Op 31 augustus 1995 werd de toen nog onbekende journalist Martin Bashir voorgesteld aan Lady Diana.

 

Meer Diana? Ik schreef ooit over haar iconische stijl en wat je van haar kunt leren.

En meer William en Harry? Zo vaak bezoeken zij het graf van hun moeder.

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach