ZOU GOD HET OVER ZIJN HART VERKRIJGEN OM MENSEN UIT TE SLUITEN OP BASIS VAN GEAARDHEID?

Duitse priesters denken massaal van niet.

 

 

Het Vaticaan schudt vast op zijn grondvesten nu Duitse priesters de regels van de Kerk massaal aan hun laars lappen en homostellen tegen alle wetten in toch gewoon zegenen. Want waarom ook niet? Als we voor God allemaal gelijk zijn – wat de Kerk in de tijd dat ik er nog geregeld kwam, echt wel predikte – dan maakt het voor God vast niet uit of meisjes van meisjes houden en jongens van jongens. En toch houdt de Kerk, met de Paus voorop, stug vast aan een verbod om stellen van hetzelfde geslacht te zegenen. Want homorelaties, zo luidt de verklaring, zouden ondanks dat die ook ‘positieve elementen’ kunnen bevatten, niet passen in de ‘ontwerpen van God’. En tja, God kan geen ‘zonde’ zegenen.

 

Wie zou zulke teksten met droge ogen verzinnen en goedkeuren, en besluiten om ze sans gêne openbaar te maken? Want wat staat hier nou eigenlijk? Homoliefde kan best zo z’n goede kanten hebben maar is toch echt wel zondig? Omdat God blijkbaar ooit een ontwerp schetste waarin hij precies vastlegde welke liefde geldt en welke niet? Gelukkig denken duizenden priesters hier heel anders over. Wat hen betreft kan alleen ‘de liefde winnen’ en daarom roepen ze het Vaticaan op om van mening te veranderen en alle soorten liefde te laten zijn.

 

De kerken lopen leeg. Al jaren achtereen. En nieuwe priesters staan bepaald niet in de rij. Misschien zou het Vaticaan zich daarom eens achter de oren moeten krabben over haar voortbestaan in plaats van consequent niet met haar tijd mee te willen gaan. Mocht dat er ooit van komen, dan zou het celibaat misschien ook eens tegen het licht van deze tijd kunnen worden gehouden en de rol van vrouwen eens worden opgeschud. Want heus – en ik spreek uit ervaring – dat katholieke geloof heeft een boel ‘positieve elementen’ in zich en dat zieltjes zouden worden uitgesloten op basis van hun geaardheid, lijkt me daar helemaal niet in passen. Dus laat dat tegengeluid van al die priesters maar horen. Per slot van rekening kennen zij het woord van God als geen ander.

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans