Wiekes klein­dochter wordt een jaar

 

Zo, dat hebben we weer gehad. Sint en alle Pieten zijn vertrokken. Niet dat ik last had van hun aanwezigheid, integendeel.

 

 

Toen wij het nog met de kinderen vierden, ging het vooral om de grappen, de gedichten en de surprises. Ik zie dat gelukkig bij onze kinderen met hun kinderen weer terugkomen. 

 

Nu is het weer klaar tot volgend jaar. Wij gaan vandaag de kerstboom opzetten. Krankzinnig vroeg. Morgen wordt onze jongste kleindochter één jaar en dat wordt bij ons gevierd. De andere opa en oma zijn Duitsers, wonen hier anderhalf uur vandaan en zo hoeven zij niet zo ver te rijden. Maarrr… in Duitsland is het de hele maand december kerst. En hoe. Onze schoondochter heeft haar hele huis al “opgekerst” en haar ouders vast ook al. Daarom vinden wij dat die boom er morgen moet staan, anders zijn er drie mensen teleurgesteld. De (kunst)boom zit nu nog in drie delen in plastic zakken en dozen gefrommeld. 

 

Nu moet ik dringend aan de slag, dus dit wordt een kort stukje. Slingers van cranberries rijgen en de nepkerstman op de wc zetten. (Waarom? Vinnikleuk.) En kijken of ik nog meer kersterige rotzooi heb. Ergens moeten nog sneeuwuilen liggen. Ik wil ook nog iets leuks doen met de twaalf kerstengeltjes die de zus van een vriendin heeft gehaakt.

 

 

Wat ik zo mooi vind, is dat onze kleindochter een beetje bloed van drie nationaliteiten in zich heeft. Een Duitse mama, een Duitse oma, een Kroatische opa, en dan ook nog wat van ons natuurlijk. Een beetje Biesboschbloed (daar is mijn oudste voorvader in veertienhonderdzoveel al getraceerd), en nog wat Pruisisch bloed (man heeft voorouders die daar vandaan komen). En dat is waar ook, ik herinner me ineens dat mijn moeder ook een Pruisische voorvader had. Een legerofficier die het te heet onder de voeten werd en vluchtte naar Nederland. Geen mens is zomaar volbloed Nederlander, Duitser, Kroaat, Belg, Noor, etc. We zijn allemaal vermengde types. Daar moet op gedronken worden, dus ik heb Man opgedragen vast een fles champagne koud te zetten. De kleine meid is ook nog gelijk jarig met prinses Amalia. Nu ga ik dus ballonnen opblazen, Man helpen met de boom ontwarren, slingers ophangen en boodschappen doen. Dat die kleine alweer een jaar is! Het is nu al een bijdehandje. Zoon en schoondochter kregen bij de kinderopvang een boek te leen: ‘Hoe ga je om met temperamentvolle kinderen’.  Hahahahaha. Ik ben niet verbaasd. Onze zoon was ook de meest temperamentvolle van de drie. Als die op volle sterkte ging gillen, hoorde de hele buurt het. En schoondochter wist er eveneens raad mee als kind. Maar zeg nou zelf, het is toch leuk om een temperamentvol kind te hebben? Al zuchten zoon en schoondochter weleens dat een saai kind ze ook heel fijn lijkt. Vooral ’s nachts. 

 

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel