Wiekes Boekenclubje: Monique van Loon – Je bent jong en je krijgt wat

 

Een heel fijne zondagmorgen iedereen. Zit iedereen netjes in quarantaine? Ik moet zeggen, de eerste week is nu bijna voorbij, en met vlagen ben ik het wel zat hoor.

 

Nu zit ik ook echt al een week volledig binnen, want: coronaklachten. Je kan je wel voorstellen dat de tv en mijn boekenkast mijn beste vrienden waren deze week. Want wanneer ik me prima voelde (en dat was gelukkig ook best vaak) heb ik lekker op de bank gehangen met een film of met een boek.

 

En een van die boeken die ik afgelopen week heb gelezen, wil ik graag als tip aan jullie meegeven vandaag. Het is door een leeftijdsgenoot geschreven, namelijk culinair journalist Monique van Loon. Dit boek, daar is echter niks culinairs aan.

 

Monique kwam er op haar 28e achter dat ze baarmoederhalskanker had. Niet bepaald het nieuws dat je wil horen op je 28e. Sterker nog, ik was helemaal niet met dat soort dingen bezig toen ik 28 was. Echt een ver-van-m’n-bedshow. Monique weet haar verhaal op heel persoonlijke wijze, maar toch luchtig en heel herkenbaar te vertellen. Wat doet zo’n ziekte met je, terwijl je in de bloei van je leven staat? Wat doet het me je relatie? Wat doet het met je seksleven?

 

Dingen die we ons allemaal afvragen (ik wel, tenminste), en Monique geeft daar heel eerlijk antwoord op. Ook de frustratie, de woede en de onmacht die bij zo’n verschrikkelijke ziekte komt kijken weet ze goed op papier te zetten, ik was echt plaatsvervangend boos voor haar. Maar het verhaal is niet alleen maar zwaar; Monique weet de moeilijke passages goed af te wisselen met luchtige, grappige stukken.

 

Ook al is zij van mijn leeftijd, dit is echt een boek voor jong en oud. Ik heb het aan m’n vader doorgegeven en die is er momenteel mee bezig en er ook al erg enthousiast over. Ik zeg: doen.

 

 

Auteur: Monique van Loon
Uitgever: Nieuw Amsterdam
EAN: 9789046826430

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer