Wiekes Boeken­clubje: Jeroen Brouwers – Cliënt E. Busken

 

Jawel lieve lezers, alweer de derde editie van het Boekenclubje hier. Hebben jullie al iets aan de tips gehad?

 

Voor vandaag heb ik namelijk ook weer een heel leuke, die afgelopen februari uitkwam. De vorige tips gingen allebei over geschiedenis, zowel fictie als non-fictie, en vandaag zoeken we het even in een heel andere hoek, namelijk bij Jeroen Brouwers. Zijn nieuwste roman ‘Cliënt E. Busken’ kwam op 13 februari uit en had louter goede recensies (die ik heb gelezen, dan). Dat trok zoals begrijpelijk wel een beetje mijn aandacht en mijn interesse, dus heb ik het zelf een kans gegeven. Nou, heel eerlijk: wat een prachtig boek. Het zou me niks verbazen als deze in mijn top 3 van dit jaar komt. En het is pas maart hè. Maar zo goed vond ik het dus…

 

Cliënt E. Busken gaat over een bejaarde man die zijn dagen slijt in een verzorgingstehuis. Vastgeroest in een stoel, niet echt bereikbaar voor zijn omgeving. Dat is de buitenkant dan hè, want van binnen is hij nog hartstikke alert, helder en scherp van geest. Het is op zo’n bijzondere manier geschreven, alsof je samen met hem in zijn hoofd zit. Een interne monoloog, soms helder, soms klagend, soms plat en soms heel diepgaand.

 

Of de heer Busken nou echt een sympathieke vent is… Dat laat ik even in het midden, en mag je voor jezelf beslissen. Maar een meester met taal, dat is ie absoluut. Of nou ja, dat is uiteindelijk Jeroen Brouwers dus. Als jij een liefhebber bent van de Nederlandse taal, dan is dit ook echt een must read. Sowieso, als je van een boeiende roman houdt wil je deze lezen. Want ook al zit de heer Busken vastgeroest in een stoel, het boek wordt nergens saai. 

 

Je hoort (of beter gezegd: leest) het, dit is er eentje die je in je boekenkast moet hebben. En ik ben benieuwd of hij ook in jouw top 3 komt te staan van dit jaar.

 

 

Auteur: Jeroen Brouwers
Uitgever: Atlas Contact
EAN: 9789025455941

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer