Wiekes Boekenclubje: Esther Verhoef – Façade

 

Van de week zag ik het nieuwste boek van Esther Verhoef liggen in de boekwinkel en ik dacht: meenemen die hap.

 

Bijna al haar boeken heb ik gelezen, en ik ben er eigenlijk altijd wel tevreden mee. Niet gigantische hoogvliegers (al vond ik Rendez-vous wel erg spannend), maar het leest lekker weg en de spanning is goed. Het nieuwste boek Façade was een flink dikke, dus ik was erg benieuwd. Dat ik heel gretig was om te beginnen bleek wel: ik heb niet eens gelezen waar het over ging. Eigenlijk altijd lees ik even de achterkant, maar ik ben hier gelijk mee begonnen. En een paar uurtjes later had ik ‘m uit, dus hij leest — net zoals haar andere boeken — wederom makkelijk weg.

 

Het verhaal gaat over Iris, die haar moeders auto terug gaat brengen in Portugal. Daar woont zij met haar nieuwe vriend. Het zoontje van Iris gaat naar vrienden en naar haar ex, want ze is een paar jaar geleden gescheiden. Drie weken zal ze van huis zijn, en dat vindt ze best lastig: ze is nog nooit zo lang van d’r zoontje gescheiden. Sowieso is in d’r eentje zo’n gigantisch stuk rijden niets voor haar, ze doet nooit gedurfde en/of gevaarlijke dingen en was altijd een beetje een braaf, rustig (saai?) meisje.

 

En dat vind ik altijd wel een beetje jammer met dit soort boeken. Altijd is het hoofdpersonage (in het geval van Esther Verhoefs boeken een vrouw) heel keurig. Dat wordt dan meerdere malen benoemd, dat zus-en-zo nooit iets geks doet dus dit is zó niets voor haar, en uiteraard vindt ze op het einde één of andere oerkracht dat ze het te bestrijden probleem toch aankan. Het lijkt me wel eens verfrissend om een boek te lezen over een volslagen losbandig typetje die in de problemen komt en niemand is daardoor verbaasd.

 

Maar goed, door met het boek. Als snel pikt Iris een lifter op, de mysterieuze, gespierde en knappe Mischa. Ondanks dat hij wat verdachte trekjes heeft, vertrouwt ze hem toch en wordt ze binnen een paar dagen halsoverkop verliefd. Dat ligt ook wel redelijk in de lijn er verwachtingen.

 

Waar ik Façade in vond verrassen, zijn de vele twists and turns. Het slot lijkt te komen terwijl er nog zo’n 100 pagina’s over zijn, dus je weet dat er nog wel wat gaat komen… Maar ik had deze ontknopingen absoluut niet voorspeld. Het is wel een beetje een ver van m’n bed-show, maar absoluut verrassend.

 

Dus een aanrader? Ja! Zeker voor een lekker boek tussendoor. Wel vind ik persoonlijk de spannende boeken als Rendez-vous leuker. Dat blijft toch wat dichter bij huis (een affaire gone wrong) en doordat de spanning ‘m niet zit in onvoorstelbare dingen spreekt het me altijd iets aan. Maar al met al, een heel prima boek weer. 

 

 

Esther Verhoef – Façade

9789044641196

Uitgeverij: Prometheus

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer