Wieke bakt een kef… een wat??

 

Wedden dat mijn kef een acht scoort?

 

We worden er mee om de oren geslagen: vlees is uit, vega is in. Ik ga daarin een behoorlijk eind mee, want ik vind het erg dat er dagelijks zoveel voetbalvelden aan oerbos worden gekapt. Waar moeten al die dakloze aapjes en vogels heen? Het is plaatsmaken geblazen voor sojavelden, waar veevoer verbouwd gaat worden voor de dieren die wij opeten. Ik vind het ook erg dat alleen melkkoeien buiten komen en vleeskoeien niet en dat kalfjes meteen bij hun moeders worden weggehaald. Redenen te over om te minderen met vlees. Voor mij dan.

 

Kiloknallers heb ik al jaren achter me gelaten. Liever verantwoord vlees, waarbij ik er wel vanuit ga dat de drie sterren ook echt voor iets staan. Maar ja, drie keer per week vlees of vis en de rest van de week dan? Wij gaan thuis voor de omelet, de groentewraps, paddenstoelen, bonenschotels enzovoort. Stamppotten moeten met spek, vind ik nog steeds (driesterren-spekblokjes, dat wel), maar dan laten we de gehaktbal en de worst weg.

 

 

Om weer eens wat anders op tafel te zetten, waagde ik me aan de kikkererwtenburger. Kikkererwten zijn hartstikke gezond, ik gaf ze ook aan ondervoede kindjes in Zambia.

 

 

Die vegaburgers uit de winkel vind ik nikserig. Toevallig stond er afgelopen maandag een artikel in de Volkskrant over vegetarische burgers. Panels redacteuren mochten ze proeven. Met zeewier? Werden uitgespuugd, maar er zaten er ook bij die een 7 scoorden. Niet hoger. Hoe zou de mijne het doen? Ik noem hem geen ‘burger’, maar een KEF (KikkerErwtenFantasie).

 

Pureer kikkererwten uit pot of blik (je kunt ze ook droog kopen natuurlijk, dan duurt alles langer omdat je ze moet koken), meng die kort met gebakken bosuitjes, knoflook, koriander (dat vinden wij lekker, maar als je het haat, doe dit dan vooral niet) en geroosterde pijnboompitten. Zout en peper erbij. Het wordt een dik mengsel. Eigenlijk kun je er van alles in flikkeren, leef je uit. Uurtje koud wegzetten. Dan door het paneermeel wentelen, door een losgeklopt ei en weer door paneermeel. Bloem in plaats van paneermeel kan ook. Bakken. Ik geef mezelf een vette 8. Man gaat voor de 8 min, omdat hij zich afvraagt waarom zo’n groenteflap zo nodig op vlees moet lijken. Allemaal grootspraak, vindt hij, van groenten die er beter aan doen gewoon uit de kast te komen: ‘Ik ben groente en géén vlees!’  Misschien krijg ik van jullie een 0. Maar weet je? Dan heb je het gewoon hélemaal verkeerd gedaan, woehahahaha.

 

Door: Wieke Biesheuvel

Wieke Biesheuvel werkte en woonde zes jaar in Zambia, is nu voorgoed terug en probeert het Nederlandse leven weer onder de knie te krijgen. Waarbij ze beurtelings verbaasd, boos, dolgelukkig, verward of blij is.

Afbeelding van Wieke Biesheuvel