Wie is Malou Gorter, de actrice die Merel Larooi-Van Voorst speelt in Oogappels?

 

Ik ben zo’n enorme fan van deze actrice omdat ze haarfijn de emotie weet te vangen van deze televisiemoeder die zo verschrikkelijk in de knoop zit met zichzelf.

 

 

Je zal zo’n moeder hebben zeg. Wat heb ik toch te doen met Merel Larooi-Van Voorst uit de televisieserie Oogappels. Ze zit zo vastgeroest in haar eigen normen en waarden dat ze totaal geen oog heeft voor de behoeften van haar dochters Lieke en Hansje. Eigenlijk is ze zelf het product van een starre opvoeding waar de moederliefde in geen velden of wegen te bekennen was. Ze kan gewoon niet anders dan narrig en chagrijnig zijn en dat is ook zo heerlijk aan dit personage dat weergaloos gespeeld wordt door Malou Gorter.

 

Hoe anders was de jeugd van Malou zelf, als kind in de jaren zeventig met ouders die het prototype hippie waren. Alles mocht en alles kon in het kraakpand met eindeloos veel kamers waar het gezin een tijdje woonde. Maar toen Malou pas zeven jaar oud was overleed haar vader plotseling en stond haar jonge moeder er alleen voor. Het was het begin van een chaotische periode voor het kleine meisje, met een doodongelukkige moeder met een alcoholprobleem en een broer met foute vriendjes en dito gedrag. Iedere dag was het dus weer afwachten hoe de bui van haar moeder was.

 

Daarover zei ze later in een interview: ‘Ik denk dat mijn belangstelling voor acteren is ontstaan doordat ik er via haar al jong mee in aanraking ben gekomen, maar ook doordat ik in het alledaagse leven zo gefocust was op de gemoedstoestand van andere mensen. Aan die ervaring, dat constante inleven in anderen, heb ik als actrice veel gehad.’ Gelukkig gebeurden er ook mooie dingen in haar jeugd. Want in tegenstelling tot haar personage Merel, die alleen maar wil dat haar dochters doen wat zij belangrijk vindt, was de moeder van Malou in haar puberteit de allerbeste die ze zich kon wensen. Van haar mocht en kon alles. Niks was te gek.

 

Het toneelspelen kreeg Malou van huis uit mee, want haar moeder was een van de initiatiefnemers van de Haarlemse Toneelschuur en de jonge Malou mocht daar in de garderobe helpen om wat extra’s te verdienen. Op de Amsterdamse Toneelschool kreeg ze toch last van haar rusteloze jeugd en nam ze, net als haar televisiedochter Lieke uit Oogappels, een tijdje afstand van haar moeder om wat dingen op een rijtje te zetten. Ze ging ook in therapie om eindelijk de plotselinge dood van haar vader een plek te kunnen geven.

 

Al haar persoonlijke ervaringen hebben eraan bijgedragen dat Malou als actrice een fantastische carrière heeft opgebouwd, zowel in klassieke drama’s op het toneel als in geweldige televisieseries zoals Mocro Maffia en Annie M.G. Schmidt, en nu dus in die o zo herkenbare rol van die onmogelijke tijgermoeder Merel in Oogappels.

 

 

Bron: Flow, Linda

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit