Is melatonine wel zo onschuldig als je denkt?

 

Omdat ik al maanden slecht slaap hoor ik van alle kanten dat melatonine de oplossing is. Maar is dit pilletje wel zo’n onschuldig middel als ze zeggen?

 

 

 

Slapen, ik kon er geen genoeg van krijgen. Ik kon het ook altijd en overal; in een drukke trein op weg naar huis, in de auto: ik deed m’n ogen dicht en ik was weg. Maar die tijden zijn helaas voorbij. Door de overgang is mijn lijf helemaal van de leg en dat slapen mis ik nu toch wel het meest. Een gevolg is dat ik overdag een beetje het gevoel heb dat ik zweef. Ik heb al van alles geprobeerd, nieuw beddengoed, geen suiker, maar niks helpt langer dan een paar dagen. ‘Dan neem je toch gewoon een pilletje melatonine?’ hoor ik dan om me heen. Want dat zou dé onschuldige oplossing voor mijn slapeloze nachten zijn. Alleen zo onschuldig is dat zogenaamde slaapmiddel dus helemaal niet.

 

Volgens Reinier de Groot, longarts-somnoloog en medisch directeur bij het Nederlands Slaap Instituut (NSI) is het een fabeltje dat melatonine je kan helpen om in slaap te vallen. ‘In de slaapgeneeskunde schrijven we melatonine voor als iemands biologische klok ontregeld is. Dit zien we vaak bij jongeren die veel te laat naar bed gaan en bij mensen die veel nachtdiensten draaien. Die hebben daardoor een heel ander slaapritme. Voor die mensen en bij mensen met een jetlag kan melatonine uitkomst bieden, namelijk door te helpen de biologische klok weer gelijk te zetten. Maar melatonine is beslist geen slaapmiddel.’

 

Sterker nog: je kunt je slaapprobleem er juist erger mee maken omdat dit lichaamseigen hormoon bij verkeerd gebruik je biologische klok volledig in de war kan schoppen waardoor je helemaal geen oog meer dichtdoet.  ‘Want,’ zegt Reinier de Groot, ‘slik je op dat moment een pil, dan geef je je lichaam het signaal om nog langer wakker te blijven. En hoe vaker je dat doet, hoe meer je slaap-waakritme verstoord raakt.’

 

Maar wat helpt dan wel? Het zal je misschien verbazen, maar uit onderzoek blijkt dat je van voldoende daglicht veel beter gaat slapen. Dus toch even een wandelingetje met een collega in de pauze of een extra blokje om met de hond. Als je overdag lekker buiten bent geweest val je ’s avonds veel beter in slaap. Werkt dit niet? Zoek professionele hulp als je langer dan drie maanden drie keer in de week slecht slaapt en ga vooral niet zelf lopen dokteren. Daar word je echt niet beter van.

 

Bron: gezondnu.nl

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit