Wie is Brian Laundrie, de vriend van Gabby Petito?

 

Bijna een week lang is er al een heksenjacht gaande. Zowel online als in het echt: iedereen in de VS is momenteel op zoek naar Brian Laundrie.

 

 

Officieel nog geen verdachte in de zaak van Gabby Petito, maar een ‘person of interest’. Hij is de laatste die haar levend heeft gezien, en twee dagen nadat zij dood werd aangetroffen bleek hij met de noorderzon te zijn vertrokken. De raarste verhalen doen de ronde, meerdere mensen beweren hem te hebben gezien en de politie is nog steeds hard naar hem op zoek.

 

Dat doen zij momenteel in een moerasgebied genaamd Carlton Reserve in Venice, Florida. Volgens het laatste nieuws is dat park nog steeds gesloten voor bezoekers vanwege het onderzoek van de politie. Op zondag is de politie ook langs geweest bij de ouders van Laundrie, om daar wat ‘persoonlijke spullen van Brian’ op te halen. Of dat zou gaan om DNA, om geur (voor speurhonden) of om iets anders, dat is (nog) niet duidelijk.

 

Vooralsnog is er dus geen teken van Brian, levend of dood. Het lijkt wel duidelijk dat de politie ervan uitgaat dat hij nog in leven is, omdat ze niet alleen in het moeras aan het zoeken zijn geweest. En mocht hij levend gevonden worden, dan kunnen ze hem in ieder geval aanhouden: hij wordt nu namelijk officieel gezocht vanwege creditcardfraude. Nadat Gabby vermist raakte heeft hij namelijk meerdere keren haar creditcards gebruikt. Het is natuurlijk te verwachten dat al snel daarna de aankondiging zal volgen dat hij ook officieel verdachte is in haar moordzaak.

 

Maar wie is deze Brian Laundrie eigenlijk? Misschien heb je de beelden van de bodycam wel gezien, waarop je kon zien dat de politie hem en Gabby aanhield bij hun busje, na een uit de hand gelopen ruzie. Opvallend is dat Brian na deze ruzie door de politie werd afgezet bij een hotel en dat de kamer door hem werd betaald. Hier hebben ze een goed doel voor ingeschakeld, dat slachtoffers van huiselijk geweld op dergelijke manieren steunt. Ja, je leest het goed: volgens de politie was Gabby in dit geval de ‘agressor’ en was Brian degene die in veiligheid gebracht moest worden.

 

Dat valt de politie overigens niet te verwijten, aangezien Gabby dit ook zelf toegaf (zo is ook te zien en te horen op de beelden). Daarnaast zat Brian onder de krassen en zei Gabby dat ze hem meerdere keren had geslagen. De politie kon ook niet bedenken dat dit slechts een paar dagen daarna zou gebeuren.

 

Brian Laundrie staat bekend als een eco activist. Zo verkondigde hij geen borden te gebruiken in hun busje, maar lege watermeloenen. Dit omdat deze biologisch afbreekbaar zijn en plastic borden niet. Volgens studiegenoten was hij stil, maar vriendelijk, en niet agressief. In zijn vrije tijd tekende hij graag, zo is ook te zien op zijn Instagram. Opvallend daaraan is wel dat zijn tekeningen niet de meest opbeurende thema’s hebben: er komt vooral bloed en geweld in voor.

 

Hij komt, net als Gabby, uit de staat New York, maar woonde bij zijn ouders in North Port (Florida). Ze waren verloofd, maar hadden geen haast om te gaan trouwen.

 

En nu is hij dus spoorloos en zo ongeveer de meest gezochte man van heel Amerika. De verhalen lopen nogal uiteen: zo zijn er buren van de familie Laundrie die beweren dat ze op een driedaags kampeeruitje gingen, maar dat Brian er bij terugkomst niet was. Het verhaal van deze kampeertrip is nog niet officieel bevestigd door de politie.

 

Zijn ouders, die in eerste instantie nogal moeizaam met de politie meewerkten, zeggen dat hij op 14 september is vertrokken naar het Carlton Reserve — dit zeiden ze echter pas op 17 september. De geruchten gaan dan ook (en eerlijk gezegd geloof ik dit ook) dat zijn ouders veel meer weten dan ze zeggen en ze Brian een voorsprong van drie dagen hebben gegeven.

 

Hij zou dus nu letterlijk overal kunnen zijn. Maar als hij nog in het Carlton Reserve is, dan wordt de kans met het uur kleiner dat hij daar levend uitkomt. Ook al zegt zijn omgeving dat hij een ervaren ‘survivaller’ is, experts zeggen dat het Carlton Reserve niet bepaald een makkelijke omgeving is. En dan zijn de alligators en krokodillen nog niet het gevaarlijkst, maar aan water komen zou nagenoeg onmogelijk zijn.

 

Mocht je op de hoogte willen blijven van deze zaak, volg dan zeker de subreddit van Gabby Petito. Elke dag wordt daar een nieuw topic op geopend met alle updates en nieuwe ontwikkelingen. En elke dag hoopt iedereen weer dat dit dé dag is dat hij wordt gevonden en dat we te horen krijgen dat hij officieel een verdachte is. Maar vooral hopen we dat hij levend gevonden wordt, want zo makkelijk mag hij er niet vanaf komen.

 

Beeld: Instagram @gabspetito

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer