What’s in a name?

 

Vorig jaar zijn er 167.157 baby’s geboren: 85.540 jongens en 81.617 meisjes. Vandaag werden de populairste babynamen van 2020 bekendgemaakt.

 

 

Het afgelopen jaar werden er 807 Noahs en 685 Emma’s geboren. Als je een kindje krijgt is het verzinnen van een naam best wel een dingetje. Want die naam gaat een leven lang mee. En wat nou als je de verkeerde kiest? Dat jouw Roos meer een Sanne blijkt te zijn. Of dat je dacht dat je heel origineel was met Lukas, maar dat er later in zijn klas nog drie kereltjes zitten met dezelfde naam.

 

Toen ik in 2000 in verwachting was had ik een boekje gekregen met talloze namen waar ik uit kon kiezen. Dagen zat ik te kijken en te vergelijken, maar eigenlijk was het voor mijn meneer en mij zo klaar als een klontje dat onze zoon Daan zou gaan heten. Die naam stond toen op nummer 4 in het lijstje met populairste namen. Je zou dus denken dat hij met talloze andere Daantjes op het schoolplein of het hockeyveld stond. Maar hij is tot op de dag van vandaag de enige jongen die we kennen met die naam.

 

Ik weet nog wel dat we commentaar kregen van mensen die ons niet zo origineel vonden. Want het was toch veel leuker om een naam te kiezen waar nog nooit iemand van gehoord had? Zoals Buster of Nemo. Lekker belangrijk zeg. En als je achternaam Smit is, moet je niet al te exotisch uit de hoek komen met een voornaam, vond ik.

 

Daan is nog steeds een van de populairste voornamen van dit moment, want ook afgelopen jaar stond hij op nummer 4 in de lijst. Maar ik ben nog altijd dik tevreden met de naam die we voor onze zoon hebben bedacht. En hij is toch echt de allerleukste Daan van Nederland.

 

Dit is de top 10 van de populairste namen van afgelopen jaar

 

                                  Jongens: 

 

                              1. Noah
                              2. Sem
                              3. Liam/Lucas
                              4. Daan
                              5. Finn
                              6. Levi
                              7. Luuk
                              8. Mees
                              9. James
                              10. Milan

                                  Meisjes: 

 

                              1. Emma 
                              2. Julia/Mila 
                              3. Tess 
                              4. Sophie 
                              5. Zoë 
                              6. Sara 
                              7. Nora 
                              8. Yara 
                              9. Eva
                              10. Liv

 

BRON: SVB.nl

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit