To be vaccinated or not to be vaccinated, that’s the question

 

 

Ik kan zo genieten van de verhalen die Grace Bregman schrijft. Ik dacht: weet je wat, ik vraag of we ze op Franska.nl mogen plaatsen. Dus vandaag kun je weer meegenieten. 

 

 

 

Ik herinner het me nog als de dag van gisteren. Na de allereerste toespraak van Rutte vorig jaar maart waren we het met z’n allen over tenminste één ding eens.

 

Er moet zo snel mogelijk een vaccin komen, zodat we ons dagelijks leven weer kunnen oppakken. En nu er een vaccin is, trekken er toch wel héél veel mensen hun keutel in. Eindelijk, na lang wachten, is dan de eerste vaccinatie in Nederland een feit. Stoere Sanna, voor het oog van wereld gaf ze geen krimp. Terwijl die naald er best wel diep inging.

 

Ik was er blij mee dat we voor ons land een jong iemand hadden gekozen voor dit bijzondere maar ook symbolische moment. In veel landen geven ze volgens mij het eerste vaccin aan de oudste inwoner van het desbetreffende land. Béétje tricky, want mocht die een week later omvallen, wáár lag dat dan aan?

 

Daarbij is het toch logisch dat de zorg het eerste gevaccineerd wordt. Die ouderen blijven wel op hun plek. De zorgmedewerkers zijn degenen die in en uit lopen, risico lopen om eerder iets op te lopen en door te geven. Dat bepaalde doelgroepen er nog even de tijd voor willen nemen is begrijpelijk. Zwangere vrouwen en jonge vrouwen die een kinderwens hebben bijvoorbeeld.

 

Zelf vind ik het ook wel een beetje spannend. Maar aan de andere kant… tijdens mijn werk bij de KLM werd ik met regelmaat gevaccineerd en heb er nooit bij stilgestaan. En nu niet zeggen dat dát bestaande vaccins waren. In deze tijd is de ontwikkeling van sommige dingen ons ver vooruit. Vergeet niet dat hier met wereldwijde kennis aan is gewerkt. Bovendien had men al veel voorwerk verricht door de ontwikkeling van een vaccin tegen MERS.

 

Het blijft mij verbazen dat degene die je nog niet kan uitleggen hoe een aspirine werkt je ervan probeert te overtuigen om geen vaccinatie te nemen. Terwijl, als ze op vakantie naar het verre oosten gaan, een trits vaccinaties geen enkel probleem is. Ik ben ook geen wetenschapper of viroloog maar ik ben wel klaar voor mijn volgende hoofdstuk: ‘To be continued…’

 

 

 

Geschreven door: Grace Bregman.

Grace houdt van haar gezin, familie, vrienden, thee, etentjes organiseren, Italië en New York. Stewardess in een vorig leven, en op dit moment Pink Ribbon ambassadeur, promotor van binnenstad Groningen en gastvrouw op evenementen.