De perfecte steak bakken

 

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: de perfecte steak bakken.

 

 

Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt want je krijgt er steeds meer gevoel voor. FavorFlav’s Marcus Polman schreef een heel boek over de perfecte steak. Bij deze zijn tips samengevat. 

 

Bereiding: 15 min 

 

INGREDIËNTEN

  • 4 steaks
  • roomboter om in te bakken
  • peper & zout
  • benodigdheden: aluminiumfolie

 

Vlees kiezen
Haal je vlees bij een goede slager, ga voor een mooie steak van ongeveer 2-3 centimeter dik. Wij zijn fan van vettige entrecote of ribeye, maar met een goede kogelbiefstuk is ook niks mis.

 

Pan
De ideale pan is gemaakt van staalplaat met een dikke bodem. Deze zijn bestand tegen hoge temperatuur en hebben optimale hitteverdeling. Let op de juiste grootte, voor twee steaks heb je een doorsnede van 24 centimeter nodig.

 

Bakken
Bestrooi de steaks met grofgemalen peper en zout. Verhit een koekenpan op hoog vuur. Draai het vuur wat lager zodra de pan goed heet is. Laat een flinke klont boter smelten, wacht tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren.

 
Bak de steak op middelhoog vuur 2 minuten per kant voor rare (3 minuten voor medium-rare of 4 minuten voor medium). Temper het vuur als de boter dreigt te verbranden.

 

Rusten
Laat de steak 5 minuten rusten, losjes in aluminiumfolie gewikkeld.

 

 

 

Handboek voor de perfecte steak
Marcus Polman
€15,95
Fontaine Uitgevers

Door: Redactie FavorFlav