Wat je moet en wilt weten over de menstruatiecup

menstruatiecup

 

Als je bedenkt hoeveel tampons met omhulsels, inlegkruisjes met plakstrips en maandverband met flapjes er in een ongesteld leven doorheen gaan, dan begin je meteen te hyperventileren van je carbon footprint.

 

 

Niet gek dus dat steeds meer mensen voor een duurzamer alternatief kiezen. De menstruatiecup is op dit moment vooral een booming alternatief, maar wat moet je eigenlijk weten over die cup voor je eraan begint?

De cup is van een flexibel materiaal, hier wordt vaak siliconen of TPE voor gebruikt. Daardoor is de menstruatiecup makkelijk te vormen als je ‘m inbrengt in de vagina. Je draagt de cup iets lager dan je bij een tampon doet, zodat de cup afsluit door iets vacuüm te trekken. Op deze manier vormt het een soort opvangbakje. Bij het verwijderen knijp je in de cup om het vacuüm te verbreken.

De menstruatiecup is stukken vriendelijker voor het milieu dan bijvoorbeeld een tampon of maandverband.  Wist je dat je gemiddeld 10.000 tampons gebruikt en dat goed is voor bijna 6000 euro? De menstruatiecup kook je na het dragen simpelweg uit of je maakt ‘m schoon met een daarvoor bestemd middel en hij is weer klaar voor actie. Het is dus niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens stukken vriendelijker voor je budget. Een menstruatiecup van goede kwaliteit gaat makkelijk járen mee.

Het is door de dag heen ook een stuk minder gewissel. Een tampon moet je elke drie tot zes uur vervangen. Ik kreeg van mijn moeder de om-de-vier-uur-regel als bevel. Een menstruatiecup kan maar liefst acht tot twaalf uur blijven zitten, even afhankelijk van de zwaarte van je ongesteldheid. Je verwijdert daarna de cup, spoelt ‘m af onder de kraan om geurtjes tegen te gaan en maakt de cup daarna schoon met een daarvoor bedoeld middel.

Waar je wel even op moet letten bij het gebruik van een menstruatiecup? Je spiraal. Het kan zijn dat je spiraal ongemerkt verschuift bij het verwijderen van je cup, dit komt meestal door te lange touwtjes aan je spiraal. Overleg dus even met je huisarts wat slim is als je van plan bent om over te stappen naar het gebruiken van een menstruatiecup. Maar dat is niet het enige. Verkeerd gebruik kan zorgen voor verzakkingen in je organen, dus lees tot op de punt en komma de gebruiksaanwijzing na om te zorgen dat je het cupje alleen gebruikt zoals het bedoeld is.

Sla je de menstruatiecup toch liever over maar wil je wel bijdragen aan het behoud van onze aardbol? Kijk dan eens naar tampons gemaakt van katoen óf menstruatieondergoed. Allebei ook een prima milieuvriendelijke oplossing.

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans