Wat je al niet kunt doen met een paar miljoen

 

Wat ziet ze eruit hè, de Notre Dame in Parijs. Een paar dagen na de verwoestende brand is de ellende pas echt goed te overzien. Gelukkig worden er al plannen gemaakt voor de wederopbouw.

 

Die gaat miljarden kosten. Maar kosten noch moeite zullen worden gespaard om de kathedraal in volle glorie te laten herrijzen. Zelfs onze eigen André Rieu doet een duit in het zakje en doneert 700 ton staal voor de wederopbouw. ‘Het staal is eerder gebruikt voor het decor van Slot Schönbrunn bij Wenen. Nu kan er hiermee een steiger worden gemaakt voor de restauratie van de prachtige kerk’, aldus de Limburgse violist.
 
Een fantastisch initiatief natuurlijk. En gelukkig er zijn nog veel meer grootverdieners die elkaar binnen een paar uur na de brand al aftroefden met enorme bedragen om het herstel van de Notre Dame voor elkaar te krijgen. Dat staat natuurlijk prachtig in de pers en het is uiteraard aftrekbaar voor de belastingen. 
 
Toch bijzonder hoe snel deze rijken der aarde wel hun portemonnee trekken voor een gebouw – weliswaar van enorme historische waarde, maar wat minder scheutig zijn waar het stille menselijke rampen betreft. Als ze allemaal de koppen bij elkaar steken en de centjes bij elkaar leggen, zijn alle honger, ziekte en natuurgeweld binnen de kortste keren zomaar de wereld uit.
 
Ik noem even een paar van die stille rampen waar de Radio-3 dj’s en hun Serious Request in de afgelopen jaren miljoenen voor hebben opgehaald:
 

 1. Een noodhospitaal voor Darfur, een conflictgebied in Soedan. In Darfur zijn al minstens 300.000 doden gevallen en 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen.
 2. Hulp voor al die mensen die overal ter wereld het slachtoffer zijn van landmijnen. 
 3. Het realiseren van betere drinkwatervoorzieningen in de wereld.
 4. Voor al die moeders en kinderen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.
 5. De bestrijding van malaria.
 6. Voor kinderen met hiv en weeskinderen van ouders die zijn overleden ten gevolge van aids.
 7. Voor het wereldwijd terugdringen van babysterfte.
 8. Om ieder mens op aarde toegang te geven tot een schone wc om zo diarree terug te dringen.
 9. Om meisjes en vrouwen te helpen die slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld in conflictgebieden.
 10. Voor de toekomst van kinderen en jongeren in oorlogsgebieden. Zij moeten overleven onder extreme omstandigheden in onder andere Syrië, Zuid-Soedan, Jemen en de Centraal-Afrikaanse Republiek.
 11. Om de hoge sterfte door longontsteking in de wereld terug te dringen.
 12. Om verscheurde families in rampgebieden te kunnen herenigen. 
 13. Voor de bescherming tegen natuurgeweld zoals kortgeleden in Mozambique.
 14. Voor het bieden van noodhulp bij conflicten zoals nu gaande is in bijvoorbeeld Jemen.

 
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Misschien kan de paus ook nog een duit in het zakje doen, want het Vaticaan heeft in de loop der eeuwen ook een miljardenvermogen opgebouwd.
 
Inmiddels staat de teller voor de Notre Dame op 900 miljoen euro. Kun je nagaan wat ze nog meer zouden kunnen doen met die 900 miljoen…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit