De tranen van Parijs 

 

Ook al ben je nog nooit in Parijs geweest, je hebt haar vast wel eens op een plaatje gezien. De Notre Dame. Een prachtige gotische kathedraal van bijna negenhonderd jaar oud. Een icoon van de stad en van Frankrijk.

 

 

 

Deze kerk heeft de meest verschrikkelijke oorlogen overleefd. Van de Franse Revolutie tot en met de Tweede Wereldoorlog. Iedere keer bleef ze overeind. Maar gisteravond brak er brand uit tijdens restauratiewerkzaamheden. Het vuur klauwde razendsnel om zich heen. Binnen de kortste keren stond het hele dak in vlammen en was de ellende niet te overzien.

 

 

Vierhonderd brandweermannen deden hun uiterste best om de schade te beperken, maar helaas. Uiteindelijk is de torenspits ingestort en is zo’n zeventig procent van het dak verloren gegaan. Net als een groot deel van de kunstschatten in de kerk, zoals onvervangbare schilderijen en bijzondere relikwieën.

 

 

De Notre Dame is net als de Eiffeltoren een van de grootse bezienswaardigheden van Parijs. Van Frankrijk zelfs. Napoleon Bonaparte werd er tot keizer van Frankrijk gekroond. En Generaal De Gaulle werd vanuit deze kathedraal begraven.

 

 

Iedere dag staan er honderden bezoekers voor de enorme deuren te wachten. Het is de plek waar mensen bijeenkomen om te bidden of te herdenken. Of om elkaar ten huwelijk te vragen. Waar drommen toeristen op het dak staan om hun selfies te nemen. 

 

 

Ooit zat ik diep in de nacht voor de kathedraal op een bankje met mijn meneer. Geen toerist te bekennen. En wat zaten we van al dat moois te genieten. Je kon je bijna voorstellen hoe Quasimodo er wanhopig op zoek ging naar zijn Esmeralda.

 

 

 

De wereldberoemde glas-in-loodramen zijn waarschijnlijk ook verwoest. De kans is groot dat het lood door de hitte is gesmolten. Parijs huilt. Gelukkig heeft president Macron al een nationale inzamelingsactie aangekondigd. De steenrijke echtgenoot van Salma Hayek, de Franse zakenman François-Henri Pinault (56), heeft een enorm bedrag voor de wederopbouw van de kathedraal toegezegd. 100 miljoen. Alsof het niks is.

 

Miljardair Bernard Arnault en zijn bedrijf Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) , van de tassen en de champagne, deden er nog een schepje bovenop en hebben 200 miljoen euro voor de restauratie vrijgemaakt.

 

Ik hoop dat er nog veel meer mensen met een bijdrage over de brug komen. Want deze oude dame moet natuurlijk wel gered worden.    

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit