Waarom Volodimir Zelenskiy de held van nu is

 

Arjen Lubach wint de verkiezingen met 73% van de stemmen, zo moet je het je een beetje voorstellen.

 

 

 

Volodymyr Zelensky was een komiek die vooral bekendheid en succes verkreeg met een serie waarin zijn personage, een doorsnee onderwijzer, zomaar ineens president wordt.

 

Het ‘overkwam’ hem zelf ook. Ondanks de kritiek van zijn vrouw Olena Zelensky, die niet bepaald met de wodka wapperde om zijn overstap van komiek naar staatsman te vieren.

 

En toen wist ze nog niet wat hen te wachten stond. Een groot gevecht waarbij gegromd wordt aan de grenzen van hun nog maar zo jonge, vrije land en waarbij Russische soldaten oprukken en alles op hun pad verslinden. Burgers, baby’s, het maakt niet uit.

 

De figuren Poetin en Zelensky lijken het werk van een professioneel castingbureau, zo schreef Marije Vlaskamp vandaag in de Volkskrant. Zelenskiys menselijke reacties, de grauwe kringen onder zijn ogen, zijn signature T-shirt als symbool voor zijn nieuwe leiderschap, wars van opgeklopte formaliteiten versus de holle ogen het onbewogen gezicht van Poetin die ver verwijderd van de normale wereld op knoppen drukt die de wereld kunnen verwoesten. Met zijn 14,2 miljoen volgers op Instagram laat hij van zich horen. Dit alles boorde bij mij een intense nieuwsgierigheid naar hem aan. Wie is deze man die vecht voor land en volk?

 

1. Volodymyr Zelensky dus, geboren op 25 januari 1978

2. Hij komt uit een joodse familie, zijn vader verloor drie broers aan de holocaust. Daarom raakte het bombardement op de Holocaust memorial hem extra hard.

3. Zijn vader is professor in cybernetica en computerhardware en zijn moeder is ingenieur. Ze hechtten veel waarde aan een academische studie, maar toen Zelensky braaf zijn rechtenstudie had voltooid, lonkte het vermaak. Hij werd komiek.

4. Landelijke bekendheid kreeg hij door zijn deelname aan Dancing with the stars.

5. Hij is getrouwd met zijn jeugdliefde Olena. Ze is net als hij 44 en ze hebben twee kinderen. Nu wil ik dus alles weten over Olena. Morgen doen?

6. Donald Trump heeft in ene telefoongesprek ooit gevraagd of Zelensky onderzoek wilde doen naar Joe Biden. Die zou volgens Trump zijn macht hebben misbruikt om te voorkomen dat een bedrijf in Oekraïne zou worden vervolgd waar Bidens zoon Hunter bij betrokken zou zijn geweest. Als Zelensky dat niet zou doen zou Trump stoppen met het geven van militaire steun. Goddank is dat gesprek opgenomen en leidde het tot één van de meerdere impeachments tegen Trump.

7. Wat we nooit zullen vergeten: ‘We geven levens voor vrijheid, voor rechten en voor ons verlangen op gelijke voet te staan met jullie.’ Het maakte zelfs de tolk van het Europees Parlement aan het huilen.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach