Waarom ik zo van Maggie Smith houd

 

Maggie Smith heeft De Blik. Alleen al als ze naar je kijkt, zit je sidderend en bevend op je stoel.

 

Dame Maggie Smith, staat al jaren aan de top. Hoewel ze inmiddels behoorlijk op leeftijd is, was ik dolblij dat ze haar iconische rol van Violet Crawley Dowager Countess of Granthamweer speelt.  
 
Haar expressie en sarcasme is heerlijk om naar te kijken. Maar in eerste instantie was ze niet zo happig om in de film Downton Abbey te spelen. Want sinds het enorme succes van deze televisieserie kan ze niet meer anoniem over straat.
 
Maggie kijkt terug op een eindeloos lange carrière. Vanaf 1956 staat ze op het toneel en speelt ze in diverse films en televisieseries. Ontelbare prijzen heeft ze daarvoor terecht in de wacht gesleept. Diverse BAFTA Awards, Golden Globe nominaties en twee heuse Oscars.
 
Acteurs hebben heilig ontzag voor haar. Want ook al heeft ze een kleine rol, ze weet met haar enorme ervaring altijd weer de aandacht van het publiek naar zich toe te trekken. Werkelijk alles kan ze spelen.In Sister Act was ze samen met Whoopi Goldberg een van de nonnen. En zelfs als moeder-overste in een klooster kwam ze geloofwaardig over. Maar ik zie haar het liefst in rollen waarin ze een beetje tegendraads is. Haar gezicht spreekt dan boekdelen.
 
Die blik met haar prachtige blauwe ogen laten je sidderen en beven. Ik was zelfs een beetje bang van haar toen ze professor Minerva Anderling speelde, het hoofd van Gryffindor House in de Harry Potter films. En nu lukt het haar in Downton Abbey opnieuw dat ik toch weer een zwak heb voor deze oude grootmoeder met haar scherpe tong. Ach, daarom houd ik zo van haar.
 
Dit jaar wordt ze 85. Ik hoop dat ze nog jaren meegaat. Want Maggie is een actrice van het oude stempel. Zo worden ze bijna niet meer gemaakt…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit