Waarom ik sceptisch ben over de mondkapjesplicht

 

 

Gisteren werd bekend gemaakt dat vanaf 5 augustus het dragen van een mondkapje verplicht wordt in Amsterdam en Rotterdam.

 

 

 

Niet overal, maar wel in de drukke buurten. In Amsterdam geldt dat voor De Wallen, Plein ’40-’45, de Kalverstraat en de Albert Cuypstraat. Nou woon ik in Amsterdam en ik moet eerlijk zeggen: ik heb er een beetje een hard hoofd in.

 

 

Want ik verbaas me er oprecht over hoe het momenteel in Amsterdam gaat. Zeker in De Pijp en in Oost, waar ze er schijnbaar van overtuigd zijn dat er geen corona is. Horecazaken waar mensen opstandig worden als ze niet met z’n veertienen aan een tafel mogen. Opstandig worden wanneer terrassen dichtgaan en zij niet naar binnen mogen omdat het te vol zit. Het gewoon niet willen accepteren en de maatregelen aanstellerij vinden.

 

 

Ik woon in een groot gebouw, waar zo’n 180 andere mensen wonen. Daar neem ik vaak de lift, en als er al iemand staat te wachten, neem ik de trap. Want: corona (en ook wel een beetje goed voor m’n conditie…). Vorige week stond ik te wachten op de lift, maar toen ik erin stapte, zag ik vanuit mijn linkerooghoek een jongen aan komen rennen. Hij pakte de deur van mij over en ging met mij in de lift van 1m2 staan.

 

 

Perplex was ik en ik wist niet zo goed hoe ik moest reageren. Hij zag mijn verbazing en zei vervolgens: ‘Ach, jij bent niet bang voor corona, toch?!’ Geen idéé hoe ik daarop moest reageren of wat hij verwachtte dat mijn reactie zou zijn. De manier waarop hij het woord ‘jij’ uitsprak, was alsof hij bedoelde dat hij en ik nergens voor te vrezen hadden. Omdat we jong zijn? Omdat we er niet ziek uitzien?

 

 

Ik vind dat zo’n aparte visie en ik zie het steeds meer in Amsterdam. Dat mensen geloven dat als je er jong en gezond uitziet, corona niet bestaat. Terwijl ik met mijn 30 jaar en verder gezond lichaam toch echt corona heb gehad. En ik denk dat zolang mensen corona blijven zien als iets irritants, iets vervelends wat hen ervan weerhoudt om de leukste avond te hebben (want: afstand houden moet), ben ik héél benieuwd hoe die mondkapjesplicht gaat werken in Amsterdam.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer